Ove subote edukativno-ekološka akcija sanacije otpada u jami na Saršonima

Nažalost, “Jama na Saršonima” nije nikakav izuzetak po pitanju zagađenja…

Kastav – Speleološka udruga “Estavela” iz Kastva u subotu 12. lipnja organizira edukativno-ekološku akciju sanacije divljeg odlagališta otpada u speleološkom objektu “Jama na Saršonima”.

-Jama se nalazi u blizini kuća i u nju se nepropisno odlagao kućanski otpad. Speleolozi iz udruge “Estavela” izvući će otpad iz jame, te će ga uz pomoć lokalnog stanovništva prenijeti do kontejnera kako bi se potom propisno zbrinuo. Akciju provodimo u suradnji s Općinom Viškovo koja će osigurati postavljanje i odvoz kontejnera, ističu iz Udruge.

Nažalost, “Jama na Saršonima” nije nikakav izuzetak po pitanju zagađenja. Kako dalje ističu, jame i špilje, a pogotovo one koje se nalaze u naseljima ili blizu njih, vrlo su često, gotovo u pravilu, mjesta na koja ljudi ilegalno odlažu otpad. U pozadini toga uglavnom stoji neznanje o štetnosti takvog zagađivanja, a otpad u speleološkim objektima predstavlja velik problem, između ostalog zbog toga što se tim putem izravno zagađuju rezerve pitke vode koje se nalaze u krškom podzemlju.

-Ovu akciju čišćenja provodimo u sklopu volonterske inicijative “Čisto podzemlje” koja se bavi čišćenjem zagađenih objekata, ali i edukacijom javnosti o važnosti očuvanja krša. Inicijativu je i ove godine financijski podržala tvrtka Lidl Hrvatska što je omogućilo da se obujam čišćenja značajno poveća jer sad speleološke udruge zahvaljujući donaciji mogu pokriti troškove opreme, prijevoza i ostalog što su dosad pokrivali iz vlastitih sredstava, zaključuju iz Estavele.

error: Content is protected !!