Ove subote održat će se tradicionalna proslava Andrejne u čast ribarima i pomorcima @ Mošćenice

...ilustracija...

…ilustracija…

Dan prije Andrejne, u petak 28. studenog, održat će se i jedan dodatni program – ponovit će se predstava Kandalore po Mošćeničkom Zakonu i Statutu koja se obično daje na Povijesni dan Mošćenica početkom veljače.

Mošćenička Draga – Tradicionalno obilježavanje Andrejne u Mošćenicama održat će se ove subote, 29. studenog, u restoranu Perun i izložbenom prostoru mošćeničke škole. Tu ”svečanost u čast svih generacija ribara i pomoraca našeg kraja” organizira Katedra Čakavskog sabora Mošćeničke Drage u suradnji s Pomorskim i povijesnim muzejem Hrvatskog primorja, a program će započeti u 17 sati.

Arhiva

Arhiva

U sklopu programa, održat će se predavanje dr. sc. Tee Perinčić i prof. dr. sc. Roberta Mohovića nazvano ”Pomorska i ribarska baština: Imamo je?! Treba nan?! Za kega? Ča š’njun” praćeno slikovnim prezentacijama i primjerima dobre prakse, nakon kojega će uslijediti i otvorena rasprava. Uz to, Josip Jurinović Pećarski i Robert Doričić predstavit će ”Crtice iz života naših pomoraca”, a uz sve to održat će se i otvorenje izložbe Pomorskog i povijesnog muzeja ”Naši svjetski putnici” autora mr. sc. Nikše Mendeša nakon čega su svi sudionici pozvani na druženje uz ribarski domjenak.

Po otvorenju, izložba će se moći pogledati do 5. siječnja u prizemlju Područne škole Mošćenice, svakog dana od 15 do 17 sati.

Dan prije Andrejne, u petak 28. studenog, održat će se i jedan dodatni program – ponovit će se predstava Kandalore po Mošćeničkom Zakonu i Statutu koja se obično daje na Povijesni dan Mošćenica početkom veljače. Zanimljiva je to predstava koja uključuje suđenje, biranje župana i ostale gospode, a odvija se u povijesnim kostimima na stvarnim lokacijama ovog starog grada, a počinje u 17 sati.

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!