Ovog vikenda održava se edukativna, sportska i gastronomska manifestacija Zajedno do zdravlja @ Matulji

Arhiva

Arhiva

Uz edukativnu i zdravstvenu, program će imati i gastronomsku te zabavnu notu, jer će se u kuhanju repe okušati šest timova umirovljenika iz Matulja (gornji i donji kraj), Kastva, Ravne Gore, Ilirske Bistrice te Opatije, a matuljski vrtićari i školarci pripremat će zdravi doručak i dekoracije od voća.

Matulji – Jubilarno peto izdanje programa ‘‘Zajedno do zdravlja’‘ održat će se ove subote, 29. rujna u Matuljima, i to između 10 i 13 sati na trgu ispred zgrade Općine i crkve. Već poznata i popularna manifestacijama među Matuljcima, ‘‘Zajedno do zdravlja’‘ nudi preventivne preglede, ali i savjete stručnjaka o svim aspektima modernog zdravlja – ne samo zdravstvene zaštite, već i zdrave prehrane i tjelenskih aktivnosti, a novosti koje donosi ovogodišnje izdanje predstavili su načelnik Mario Ćiković, njegova zamjenica Eni Šebalj te Petra Šuljić iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ, ustanove koja je uz Općinu Matulji suorganizator događanja.

plakat_zajedno_zdravlja_2014

– Svi građani imat će priliku da u knjižicu ‘‘Mini tehničkog pregleda’‘ organizma zabilježe podatke svoje zdravstvene kontrole koju će imati mogućnost napraviti u nepunih sat vremena. Tako će na raspolaganju imati kontrolu tlaka i šećera u krvi koju će provoditi Aktiv Crvenog križa Matulji,zatim BMI, odnosno ideksa tjelesne mase, kojeg će mjeriti Ljekarna Kovač i Nastavni zavod, izvršiti kontrolu kože,a prvenstveno kontrolu madeža u cilju prevencije melanoma uz savjet dermatovenerologa doc.dr.sc. Sandra Peternel. Bit će tu i pregled vitaminsko-mineralnog statusa organizma kojeg će provoditi predstavnici Natural Wealth-a kao i pregled lica kamerom uz savjetovanje kod farmaceuta Ljekarne Jušići kao i mjerenje očnog tlaka u cilju prevencije glaukoma kojeg će provoditi spec. oftalmologije Siniša Kalanj. Mnogi su danas posebno zaokupljeni svojom težinom pa će o zdravom doručku koji potiče brži metabolizam govoriti nutricionist doc.dr.sc.Sandra Pavičić Žeželj, a o zdravim namirnicama koje su takozvani ‘‘čistači organizma’‘ od šetnih tvari i načinu na koji se one spravljaju govoriti predavač Ugostiteljske škole Opatija Damir Perman, kazala je Šebalj.

Uz edukativnu i zdravstvenu, program će imati i gastronomsku te zabavnu notu, jer će se u kuhanju repe okušati šest timova umirovljenika iz Matulja (gornji i donji kraj), Kastva, Ravne Gore, Ilirske Bistrice te Opatije, a matuljski vrtićari i školarci pripremat će zdravi doručak i dekoracije od voća. Za glazbeni program pobrinut će se Antonio Krištofić i Karla Pupis, te slovenski Trio Turn, koji stiže u pratnji grupe Zeleni Bisriški mrkat, organizaciji uzgajivača ekološkog voća i povrća iz Ilirske Bistrice koji će predstaviti svoje proizvode.
– Uglavnom se radi o OPG-ima od kojih će građani moći kupiti med, sireve i mliječne proizvode, češnjak i ostale vrtne proizvode, a zanimljivost je da će posebno naši zvončari ovog vikenda moći kupiti i ovčje kože i tako obnoviti opremu već sada za predstojeći Pust, kazala je Šebalj.

Petra Šuljić dodala je kako će u ponudi biti i sportskih aktivnosti.

– U suradnji s klubom Perun organizirali smo školu nordijskog hodanja, a zanimljivo je napomenuti da će čitavo vrijeme biti prisutni timovi iz NZJZ koji će davati nutricionističke savjete svim osobama koje imaju problema s težinom, te će im savjetovati personalizirane jelovnike i dati upute za praviliniju prehranu, zaključila je Šuljić.

Davor Žic / PodUčkun.net