Ovog vikenda održava se tradicionalna pučka fešta Kuzmova @ Veli Brgud

Pumpa bend

Pumpa bend

Fešta će krenuti već od 10 sati u petak, kada će se moći marendati fažol i roštilj, a u večernjim satima, iza 21 sat, predviđen je ples i zabava uz ”Lungomare band” i ”ledeni žestica party”.

Veli Brgud – Tradicionalna pučka fešta Kuzmova održat će se ovog vikenda u Velom Brgudu, i potrajati čak tri dana. Fešta će krenuti već od 10 sati u petak, kada će se moći marendati fažol i roštilj, a u večernjim satima, iza 21 sat, predviđen je ples i zabava uz ”Lungomare band” i ”ledeni žestica party”.

kuzmova_plakat_2014

Dan kasnije, u subotu, 27. rujna s početkom u 13 sati održat će se ”4. Tomosfest”, a od 17 i 30 sati krenut će procesija iz crkve prema Crikvenemu dolcu, u znak sjećanja na velik broj mještana koji su 1855. godine umrli uslijed epidemije kolere, stoga crkveni obredi toga dana predstavljaju ispunjenje zavjeta o vječnom spomenu na brgujske zaštitnike, sv. Kuzmu i Damjana, koji su selo spasili od pošasti. Koncelebrirana Sv. Misa pod kojom će pjevati združeni zborovi Brešca, Brguda, Muna, Zvoneća i Žejana započet će u 18 sati. Navečer će nastupiti grupa mladih glazbenika ”Pumpa band”, koja garantira dobru zabavu uz primorsku glazbu, do kasno u noć.

Posljednjeg dana fešte, u nedjelju 28. rujna, od 15 do 18 sati održat će se zanimljiv etno-prikaz sela nazvan ”Brgud po starinski”. Mještani Velog Brguda svih dobnih skupina pokušat će scenski dočarati prošlost svoga sela, prikazujući svakodnevne aktivnosti svojih predaka, a posjetitelji će imati prilike vidjeti i brojne stare alate koji se u suvremenom svijetu gotovo više i ne koriste, ali još uvijek imaju veliku emocionalnu vrijednost jer su se nalazili u brojnim žuljevitim rukama, koje su vapile za kriškom kruha i boljim životom.

U 17 sati nastupit će klapa Žejanski kntaduri, a od 18 sati nastavlja se fešta uz ”Pumpa band”.

Lungomare band

Lungomare band

Ivan Mellor / PodUčkun.net

error: Content is protected !!