Ovog vikenda otvorenje obilaznice ‘Po vrhovima Učke i Ćićarije’

Planinarska je obilaznica „Po vrhovima Učke i Ćićarije“ osnovana povodom 70. obljetnice Planinarskog društva ”Opatija“ te 145. obljetnice organiziranog planinarstva u Istri

Opatija – Planinarsko društvo „Opatija“ u subotu i nedjelju 27. i 28. studenog organizira svečano otvorenje nove planinarske obilaznice „Po vrhovima Učke i Ćićarije“.

Planinarska je obilaznica „Po vrhovima Učke i Ćićarije“ osnovana povodom 70. obljetnice Planinarskog društva ”Opatija“ te 145. obljetnice organiziranog planinarstva u Istri. Riječ je o točkastoj obilaznici, bez zadane trase, a koja obuhvaća 16 kontrolnih točaka na području Parka prirode „Učka“, od čega 14 vrhova, greben Plašćenicu i Planinarski dom „Poklon“, koji je centralna točka: nastojalo se upravo adekvatno planinarski valorizirati specifičan položaj Poklona i sam Planinarski dom „Poklon”, koji su idealno planinarsko ishodište prema grebenu Učke i grebenu Ćićarije. Sve su kontrolne točke unutar 2 i pol sata hoda. Gotovo svi vrhovi prvorazredni su vidikovci, među njima se posebno izdvajaju Lužinski breg, Vojak i Ošalj vrh, a po atraktivnosti treba izdvojiti i Suhi vrh, Šebrn te stazu Tihoraja jelušića na gudurama Brložnika.

Tiskan je Vodič i dnevnik nove obilaznice u kojem su detaljno opisani svi markirani putovi koji vode do pojedinih KT-a iz pravca Doma. Izgradnju obilaznice i tiskanje Vodiča pomogli su Grad Opatija, Općina Lovran, Turistička zajednica Grada Opatije, Istarski planinarski savez i Javna ustanova “Park prirode Učka”. Dnevnici obilaznice „Po vrhovima Učke i Ćićarije“, kao i dnevnici „Opatijske planinarske obilaznice“, osim na otvorenju 27. i 28. studenog mogu se nabaviti osobno i svake iduće srijede u društvenim prostorijama PD-a „Opatija“ (Maršala Tita 42, Opatija) od 19:00 do 20:00 sati i u planinarskom domu „Poklon“ vikendom i praznicima, a mogu se naručiti i putem maila pdopatija1950@gmail.com. Cijena Dnevnika je 50 kuna.

U ovom prvom pohodu, za koji će nastojati da postane tradicionalan krajem studenoga svake godine, PD „Opatija“ na svečarski će način obilježiti veliku obljetnicu Društva i samo otvaranje obilaznice te na čak 5 tura kroz dva dana zahvatiti 12 kontrolnih točaka. U subotu 27.11. planirane su 3 vođene ture (od 3, 4 i 5 sati hoda) s početkom u 10 sati s Poklona, dok su u nedjelju 28.11. planirane  2 vođene ture s početkom u 9 sati s Poklona i iz Male Učke. Na vođene ture pozivaju se svi zainteresirani planinari.

Zbog mogućnosti kiše ceremonija svečanog otvorenja u subotu 27.11. s početkom u 9 sati odvit će se u dvorani Centra za posjetitelje Poklon uz predočenje digitalne COVID potvrde.

Organizator zadržava pravo izmjena u predviđenim turama u skladu s vremenskim uvjetima. Najnovije informacije pratite na www.pdopatija.hr i https://www.facebook.com/pdopatija.

Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net