Ovog vikenda vela fritaja @ 13. Festival šparuga u Lovranu

Na prvom Festivalu šparuga 2001. godine sudjelovalo je šest restorana, a ove godine na Festivalu sudjeluje 15 ugostiteljskih objekata što je najviše do sada. Ove godine 13. po redu Festival šparuga u Lovranu počinje subotu, 13. travnja, a traje do 30. travnja.

Lovran – Tradicionalna divovska ‘fritaja od šparug’, ali i mnoge druge delicije pripremljene od ove specifične samonikle biljke, ponovo će biti u centru gastro svijeta na još jednom izdanju Festivala šparuga.

Trinaesto izdanje ove zanimljive gastromanifestacije održat će se od 13. do 30. travnja, a početak priredbe zakazan je za subotu, 13. travnja, na Trgu slobode u Lovranu gdje će se od 17 sati održavati glavna fešta od šparug. Uz prodaju friško nabranih šparuga, sve Lovrance i njihove goste zabavljati će ”Ausswinkl Muzikanti“, sat kasnije na rasporedu je rezanje rolade od šparuga – slani kolač od šparuga, jaja, šunke i začina koji su osmislili slastičari hotela ”Excelsior“. Za 19 sati zakazana je vela fritaja (1.000 jaja i 30 kilograma divljih šparuga u tavi promjera 2
Metra) koju će spraviti chef Boris Mihovilić, nakon čeka slijedi koncert Puhačkog orkestra Lovran.

Nakon uvodne fešte, u organizaciji Odbora za turizam i manifestacije Općine Lovran, manifestacija će se nastaviti u ugostiteljskim objektima na području Lovrana (restoran ”Kvarner“, hotel ”Excelsior“, hotel restoran ”Villa Astra“ (uz prethodnu najavu i rezervaciju), hotel restoran ”Draga di Lovrana“, restoran ”Knezgrad“, restoran ”Riviera“, restoran ”Štanger“, restoran ”Lovranska vrata“, restoran ”Stari grad“, konoba ”Kali“ – Medveja, oštarija ”Bellavista“, buffet ”Stubica“, ”Lovranski pub“, konoba ”Mini“ i Wine bar ”Loza“) gdje će se narednih petnaestak dana moći kušati razni specijaliteti na bazi šparoga.

Od zanimljivosti valja izdvojiti radionicu na temu šparuga (pripremanje kruha sa šparugama, jednostavnih i složenih jela sa šparugama), koju će voditi sudionik ”Masterchefa“ Časlav Matijević. Radionica će se održati u srijedu, 17. travnja, od 18 do 21 sat u Wine baru ”Loza“, a cijena iznosi 100,00 kn po osobi a maksimalno može sudjelovati 20 osoba.

Prvi Festival održan je u travnju 2001., a prvi restoran koji je nudio domaće šparuge je restoran ”Riviera“ iz Lovrana. Njegov vlasnik i kuhar Rutar Josip je uz tradicionalnu fritaju nudio i druga jela u kombinaciji sa šparugama. Cijena subotnje rolade od šparoga bit će 10 kuna, a cijena porcije fritaje 20 kuna.

Ivan Mellor / Liburnija.net

error: Content is protected !!