Pada proračun, rastu prihodi i zakupnine @ Opatija

novac1…planirani proračun za iduću godinu je 109 milijuna kuna, no fiskalni prihodi planiraju se povećati za oko devet posto…
…zakupnici gradskih prostora ostaju bez ”recesijskih najamnina”, jer je Grad zaključio kako su cijene zakupa gradskih prostora daleko niže od privatnih

Opatija – Točno 109.081.648 kuna. Toliko će iznositi proračun Grada Opatije u 2012. godini, i to je prema informacijama iznesenim na jučerašnjoj konferenciji za novinare oko devet posto više od ove godine, iako ove godine proračun iznosi – ili će iznositi nakon skorog rebalansa – oko 138 milijuna kuna.
Razlog je taj što u idućem proračunu neće biti prenesenih sredstava za POS stanove, budući da se tih 39 milijuna kuna planira iskoristiti do kraja 2011. godine.
Gradonačelnik Ivo Dujmić naglasio je da su osnovne smjernice kod izrade prijedloga proračuna za narednu godinu bile zadržavanje svih stečenih prava i postavljenih visokih standarda za zadovoljenje javnih potreba. Prije svega se to odnosi na socijalne i programe zdravstvene zaštite, školstvo i predškolski odgoj. U komunalnom sektoru nastojat će se zadržati postojeći standard, uz uređenje novih zelenih površina.
– Gradski prioriteti u sljedećoj godini su izgradnja sportske dvorane, Doma umjetnosti, stanova POS, dječjeg vrtića te dovršetak mreže vodoopskrbe i odvodnje, istaknuo je Dujmić.
Ono što neće ostati na ovogodišnjem nivou su cijene zakupnina 198 gradskih prostora, budući da u proračunu nije planirano nastavljanje s mjerom ‘’recesijskih zakupnina’’ nižih za 30 posto.
– Grad Opatija raspolaže s 198 poslovnih prostora, a od najamnina ubiremo oko osam milijuna kuna godišnje koje predstavljaju jako bitan nenamjenski prihod. Gradski poslovni prostori su traženi i iznimno konkurentni u odnosu na privatne, stoga nismo predvidjeli u proračunu nastavak mjere smanjenja zakupnina, koja se provodila neselektivno za sve zakupce, kazao je Dujmić. Kad bi se nastavilo s ‘’politikom nižih cijena’’, gradski bi to proračun koštalo ‘’nenadoknadivih’’ 1,9 milijuna kuna, a za ‘’kompenzaciju’’ te mjere bilo bi nužno povećati postojeća ili uvesti nova davanja.
Prema gradonačelniku, zakupninu Gradu ipak plaća manji broj subjekata, a eventualno povećanje drugih davanja obuhvatilo bi najširi krug poduzetnika i građana, u ovom trenutku nije bilo prostora da se zakupnina umanji. U obrazloženju Dujmić je naveo kako se većina najamnina kreće oko svote od 1000 do 5000 kuna, a svega nekolicina zakupaca plaća puno skuplju najamninu, koju su izlicitirali na natječaju i time višestruko, za 300 do 400 posto, povećali početnu cijenu. Dujmić je dodao kako pritisak Udruge obrtnika da se zadrže niže najamnine povezuje s pritiskom da se prodaju gradski poslovni prostori njihovim zakupcima, što je na sastanku stranaka vladajuće koalicije ocijenjeno suprotnim interesima Grada.
Novinare je zanimalo kako se mogu planirati prihodi od poreza na dohodak i prireza u razini prošlogodišnjih, kad su obrtnici decidirano najavili smanjenje broja radnih sati i radnih mjesta ukoliko se zakupnine povećaju.
– Nemamo podataka da ljudi koji bi eventualno imali manja primanja žive u Opatiji, budući da se porezi obračunavaju na plaće Opatijaca. Uz to, intenzivno radimo na tome da se realiziraju novi projekti koji će dovesti do novih radnih mjesta, stoga ne očekujemo pad na ovoj stavci, pojasnio je pročelnik za financije Danijel Jerman.
proracun_grad_2011
Davor Žic / Liburnija.net
Vezane vijesti:
Postignut dogovor poslodavca i sindikata u gradu Opatiji
Skroz smo bankrot, mama @ Opatija
Gradski proračun u krizi @ Opatija
Pažin: Nezaposlenih gotovo devet stotina @ Opatija
Otvoreno pismo liburnijskih građevinara gradonačelniku Ivi Dujmiću
Kolegij: Kako su radile gradske ustanove… @ Opatija
60 milijuna kuna za plaće političara @ PGŽ
Opatijska oporba: Kako se troše proračunski novci?
FOTO: Usvojen Proračun @ Opatija
HDZ kritički prema prijedlogu proračuna @ Opatija
Predstavljen gradski proračun @ Opatija
Smanjen ‘Sportski proračun’ @ Opatija
Proračun pada, tenzije rastu
Rebalans proračuna @ Opatija
FOTO: Vijećnici zadržali ista primanja
Nema problema u gradskoj kasi
Plaće ostaju iste
Reagiranje: Najskuplja voda u Hrvatskoj
VIDEO: Vlast vs. Oporba
Usvojen proračun Grada Opatije
Osvrt na prijedlog proračuna Grada Opatije
Video: Opatijska renesansa

Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net