Panel rasprava: Preludij u novu sezonu ‘’Zajca“

hnk_ivana_zajca_procelje

Panel rasprava organizirana je u suradnji s Drugim morem i Zooming Fluid States festivalom. Vodit će se na engleskom i hrvatskom jeziku, a otvorena je za svu zainteresiranu publiku.

Rijeka – Panel rasprava na temu ‘’Sustvaralaštvo s publikom“ preludij je novoj sezoni, pod novim vodstvom, Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca u Rijeci.

Naime, u srijedu, 3. rujna, s početkom u 18 sati na kazališnoj će pozornici panel otvoriti Bree Hadley s Queensland sveučilišta u Australiji uvodnim predavanjem naslovljenim ”Kazalište, kazališno sustvaralaštvo i demokratizacija gledateljstva“. Potom će u raspravi sudjelovati Sam Trubridge sa Sveučilišta Massey u Wellingtonu (Novi Zeland); Rustom Bharucha, profesor na Sveučilištu J. Nehru u New Delhiju (Indija); Jazmin Llana sa Sveučilišta La Sale u Manili; Mick Douglas s RMIT-ija u Melbournu (Australija), te Una Bauer, Marin Blažević, Oliver Frljić i Davor Mišković. Panel rasprava organizirana je u suradnji s Drugim morem i Zooming Fluid States festivalom. Vodit će se na engleskom i hrvatskom jeziku, a otvorena je za svu zainteresiranu publiku.

– Gledatelji imaju moć da smijehom, suzama ili drugim uplivima utječu na to kako će se predstava, izvedba ili javni događaj odvijati; putem doslovnih intervencija tijekom događaja, ili kroz interpretaciju događaja u foajeima, u novinama te, odnedavna, na online platformama poput blogova, mikroblogova i stranica za kritičku refleksiju. Ono što je zanimljivo jest način na koji praksa suvremenog kazališta u središte stavlja gledateljevu sustvaralačku ulogu (…) U ovom izlaganju osvrnut ću se na užitke, opasnosti i etičke poteškoće praksi u kazalištu, kao i na festivalima, događanjima i susretima onkraj kazališta, u kojima iznenada, neočekivano, a ponekad čak i neželjeno gledatelj ili gledateljica, odnosno njihove točke gledišta, postaju podvrgnuti javnom ispitivanju, raspravi i debati, piše Bree Hadly u najavi svoga predavanja, a koja inače predaje izvedbenu umjetnost te čiji su radovi s temom identiteta gledateljstva u suvremenoj i pop umjetnosti objavljeni u prestižnim časopisima. Uz to, djeluje kao predsjednica ADSA-e, australskog udruženja za kazališnu, dramsku i izvedbenu umjetnost, direktorica je Psi-a te piše kazališne kritike za The Australian.

N. Cvjetović / PodUčkun.net

error: Content is protected !!