Park Tomaševac ponovo se zatvara za javnost – Vlasnici kuće smještene u parku dobili privremenu sudsku mjeru @ Opatija

Čini se da je veselje zbog otvorenja Parka Tomaševac bilo preuranjeno…

Opatija – Park Tomaševac od sutra će ponovo postati nedostupan građanima. Naime, Grad Opatija započeo je danas s ponovnim postavljanjem „portuna“ na tri ulaza u park kako bi se onemogućio „pristup nepoznatim osobama“.

Rezultat je to tužbe za smetanje posjeda vlasnice kuće smještene unutar obuhvata parka, ali na zasebnoj katastarskoj čestici – parnica je još u tijeku, no do njenog okončanja, kako je izvjestio Grad Opatija, sud je donio privremenu mjeru kojom je „naređena ponovna postava tri ulazna portuna radi onemogućavanja pristupa nepoznatim osobama“.

– Grad Opatija kao upisani zemljišno-knjižni vlasnik parka Tomaševac otvorio je za javnost park površine 3.137 m2 u travnju ove godine, kada su uklonjena tri ulazna portuna koja su priječila ulaz u njega i izvršena sanitarna sječa cijele površine. Vlasnica kuće bespravno koristi zemljište parka jer kupovinom društvenog stana nije kupljen niti metar zemljišta koje čini park a niti je u postupku određivanja zemljišta nužnog za redovnu upotrebu građevine uspjela dobiti pravni osnov njegovog korištenja, poručili su iz Grada Opatije.

Kompleksna problematika ovog slučaja može se ukratko objasniti ovako: kuća i okućnica vlasnice koja je podignula tužbu protiv Grada Opatije zasebna je „enklava“ unutar Parka Tomaševac, no dosad su stanari koristili čitav park kao svoje „dvorište“. Grad Opatija upisan je kao vlasnik parka, no tek prema novoj katastarskoj izmjeri park je naveden kao javno dobro u općoj uporabi. S obzirom da nova katastarska izmjera još nije stupila na snagu, čini se da je Grad Opatija preuranjeno reagirao uklonivši barijere na tri ulaza u park.

Kako su kazali iz gradske uprave, Grad Opatija će privremenu mjeru provesti tijekom današnjeg i sutrašnjeg dana, ali će nastaviti pravnu bitku za zaštitu javnog dobra.

Davor Žic / PodUčkun.net