Pat pozicija – Vijeće se nije konstituiralo @ Matulji

Matuljski vijećnici - na prvoj sjednici nisu izabrali - prvog među jednakima

Matuljski vijećnici – na prvoj sjednici nisu izabrali – prvog među jednakima

Prilikom oba glasovanja vijećnici HDZ-a ostali su suzdržani, a njihova tri glasa bila su potrebna i jednoj i drugoj strani za ostvarivanje većine.

Matulji – Općinsko vijeće Općine Matulji nije se uspjelo konstituirati na svojoj jučerašnjoj sjednici – prilikom glasovanja o predsjedniku nitko od dva kandidata nije dobio potrebnu većinu, zahvaljujući tome što vijećnici HDZ-a nisu odlučili podržati niti jednu stranu. Naime, kandidirali su se Slobodan Juračić uz podršku sedam vijećnika ”lijeve koalicije” koju čine SDP, HNS, IDS i HSU, te Željko Grbac kojeg su podržali trojica vijećnika njegove nezavisne liste, tri vijećnika PGS-a i predstavnik Akcije mladih Darjan Buković.

No, prilikom oba glasovanja vijećnici HDZ-a ostali su suzdržani, a njihova tri glasa bila su potrebna i jednoj i drugoj strani za ostvarivanje većine. Tako će se sjednica ponoviti u roku od 30 dana, kako je istaknula Vera Pajalić, predstavnica ureda državne uprave u Primorsko-goranskoj županiji.

– Budući da se predstavničko tijelo smatra konstituiranim izborom predsjednika, a niti jedan kandidat nije dobio potrebnu većinu glasova, Vijeće nije konstituirano. U tom slučaju, sazvat će se nova sjednica u roku od 30 dana na kojoj će se ponovo pokušati konstituirati predstavničko tijelo. Ako se tada ne uspije konstituirati Vijeće, sazvat će se još jedna sjednica za 30 dana, a nakon trećeg pokušaja raspisat će se novi izbori za predstavničko tijelo, objasnila je Pajalić.

HDZ-ov predsjednik Ivica Poljak odbacio je takvu mogućnost, kazavši da će već na sljedećoj sjednici njegova stranka donijeti odluku koga podržati.

– Mi smo otvoreni za razgovore, u roku od trideset dana očekujemo da će se Vijeće konstituirati. HDZ će znati procijeniti kome se pridružiti, kako bismo omogućili da Općina ide dalje i da se ne blokira rad. Vodili smo i dosad razgovore, ali oni nisu urodili plodom. Nekakve konkretne zahtjeve nemamo, nego samo očekujemo da nas druga strana tretira kao ravnopravne partnere, kazao je Poljak.

Prije ‘raspuštanja’ prve sjednice, 16 od 17 izabranih vijećnika imalo je priliku dati prisegu da će u novom mandatu časno obavljati ovu javnu službu. To su Tedi Babić (IDS), Ivan Črnjarić (HNS), Željko Grbac (nezavisni), Ilija Bakić (HSU), Igor Barak (nezavisni), Mladen Prenc (PGS), Miroslav Ivaničić (nezavisni), Martin Josipović (HDZ), Marin Klanac (HNS), Rudolf Slavić (IDS), Ivica Poljak (HDZ), Slobodan Juračić (SDP), Robert Matulja (PGS), Viliam Radetić (SDP), Alan Ujčić (HDZ) i Darjan Buković (AM). Zbog bolesti sjednici nije nazočio Hari Jurdana (PGS), koji će morati prisegnuti na idućoj sjednici.

Davor Žic / Liburnija.net

error: Content is protected !!