Paušal u Matuljima ostaje po starom

Drugačiji pogled na visinu iznosa paušala iznio je Željko Grbac, koji je prihode iznajmljivača stavio u kontekst prihoda i poreznih opterećenja obrtnika i tvrtki.

Matulji – Novi paušalni porez za iznajmljivače ostaje na dosadašnjoj razini odlučili su matuljski vijećnici. U prvoj zoni u Matuljima iznosit će 300 kuna, dok će u Jušićima koji su spojeni s Rupom, Bregima, Rukavcem, Jurdanima, Velim Brgudom, Permanima, Mučićima, Brešcom i Ružićima iznositi 210 kuna. Iznajmljivači u Malom Brgudu, Pasjaku, Zvoneći, Lipi, Šapjanama, Velim i Malim Munama, Zalukima, Brcima i Žejanama izdvajat će 150 kuna po krevetu.

Mario Ćiković i Željko Grbac

– U potpunosti prihvaćam amandmane. Mi smo se kao izvršna vlast na nivou Liburnije dogovorili da idemo s jedinstvenom cijenom, a kako je Lovran upravo sad krenuo mijenjati tu odluku, ja prihvaćam da zadržimo stare cijene. Također, predlažem da Jušiće iz B skupine prebacimo u skupinu C te grupiramo sva mjesta gornjeg kraja u dvije skupine, istaknuo je načelnik Mario Ćiković.

Drugačiji pogled na visinu iznosa paušala iznio je Željko Grbac, koji je prihode iznajmljivača stavio u kontekst prihoda i poreznih opterećenja obrtnika i tvrtki.

– Znam da ću se zamjeriti mnogima, no ja bi pukao kad ne bi rekao svoje mišljenje. Mislim da je ovo pitanje strašno ispolitizirano i besmisleno. Uz ovu odluku nigdje nam nije dostavljena tablica s brojem kreveta i lokacijama iznajmljivača. No, dao sam si truda i pogledao na internetu kako se stvari kreću. Najniža cijena po krevetu je negdje 270 kuna za noć. Svi vi plaćate na svoj dohodak 24% poreza, a ako stavimo da imaju samo 30 noćenja, oni ne plaćaju niti 3%. Uspoređivanje s Opatijom, Lovranom i Dragom je bez predmetno. Jer ako se moramo uspoređivati, usporedimo se s Umagom i zapitajmo zašto nemamo besplatan vrtić. Mislim da je ovo prva godina kad donosimo odluku, no do jeseni bi volio da dobijemo pregled svih iznajmljivača i soba po naseljima. Smiješno je da čovjek koji iznajmljuje kuću sa šest ležaja u zaleđu plati oko 1100 kuna paušala, kad jedna noć u tom objektu iznosi od 250 do 300 Eura, što se nikako ne može smatrati socijalnom kategorijom, istaknuo je Željko Grbac te istaknuo da svaka firma koja posluje pozitivno plaća porez na dobit uz sve ostale obaveze koje plaćaju.

– Ja osobno mislim da ovo nije veliki porez, a ako iznajmljivači to smatraju neka otvore paušalne obrte i plaćaju po ostvarenoj dobiti. Ista stvar je i boravišna pristojba koju ne plaćaju naši iznajmljivači, već gosti, a oni taj trošak samo proslijede, dodao je Grbac.

error: Content is protected !!