Pažin: Nezaposlenih gotovo devet stotina @ Opatija

nikica_pazin_2011_sm…nezaposlenost je ključna stvar u ovom gradu, a prema ovom pokazatelju, ali i brojnim drugim gospodarskim mjerama, Opatija bilježi svoje najcrnje tnrenutke…
…treba potaknuti gospodarske subjekte poput LRH da čim prije pokrenu razvojne projekte, a ne stopirati ih zbog osobnih svađa i prepucavanja…

Opatija – Rastuća nezaposlenost i inercija gradske vlasti vezana uz pitanja gospodarskog razvoja, bile su glavne teme jučerašnje konferencije za novinare opatijskog gradskog vijećnika i nositelja Nezavisne liste Nikice Pažina, koji je aktualnu vladajuću garnituru praktički optužio da se tijekom njihovog mandata nezaposlenost udvostručila.
– Nezaposlenost je ključna stvar u ovom gradu, a prema ovom pokazatelju, ali i brojnim drugim gospodarskim mjerama, Opatija bilježi svoje najcrnje trenutke. Od siječnja 2009. godine, kada je bila najbolja zaposlenost, do siječnja ove godine nezaposlenost je u Opatiji narasla sa 420 na 700 ljudi, a procjene govore da je sad ta brojka i blizu devet stotina. Ovo pitanje trebao bi biti prioritet vlasti, ali opatijska gradska vlast bavi se efemernim stvarima na kojima pokušava prikupiti jeftine populističke poene, poručio je Pažin.
Javnosti je prezentirao i peticiju koju je potpisalo više od 60 mještana Ike tražeći povratak kioska koji je nedavno zatvoren.
– Kiosk u Iki iskazao je gubitak, a tvrtka je tražila minimalno smanjenje zakupa od Grada. Na to Grad nije pristao, kiosk je zatvoren i izgubljena su dva radna mjesta. U Ičičima je ista tvrtka držala kiosk na plaži koji je po sezoni plaćala 30 tisuća kuna. Zbog nerazumijevanja vlasti i taj je kiosk zatvoren, proračun je izgubio solidnu financijsku injekciju, a još dvoje ljudi izgubilo je radna mjesta, pojasnio je Pažin, koji ne krije svoje ambicije kao nasljednika aktualnog gradonačelnika Ive Dujmića.
Na pitanje što bi napravio da je na Dujmićevu mjestu, Pažin je kazao kako je prioritet gospodarski oporavak.
– Treba potaknuti gospodarske subjekte poput LRH da čim prije pokrenu razvojne projekte, a ne stopirati ih zbog osobnih svađa i prepucavanja. Na Gradu je da im olakša ulaganja, kroz administraciju i prostorno planiranje, te da ne dopusti da se pojave zatvoreni prostori poput garaže Slatina, na kojoj je mogla biti pokrenuta gradnja da gradonačelnik nije inzistirao na nerealnim cijenama naknade za gradnju. Konačno, treba organizirati manifestacije koje će dovesti nove goste – u Opatiji u kolovozu nije bilo niti jedne jake manifestacije. Festival čokolade, primjerice, trebao bi trajati tjedan dana i imati štandove za sve velike svjetske brendove, jer jedino tako može netko iz Beča odlučiti sjesti u auto i vidjeti što se u Opatiji događa. Mi smo odlučili preuzeti aktivniju ulogu, pa ćemo predložiti nekoliko projekata i manifestacija za budžet za 2012. godinu, no iz dosadašnjeg iskustva, oporbeni prijedlozi ne samo da nisu usvojeni, nego nisu niti razmatrani od većine, zaključio je Pažin.

Liburnija.net: Nezaposlenost u Opatiji

Liburnija.net: Nezaposlenost u Opatiji


Liburnija.net: Nezaposlenost u Opatiji - od 2004. do 2011. godine

Liburnija.net: Nezaposlenost u Opatiji - od 2004. do 2011. godine


Davor Žic / Liburnija.net

error: Content is protected !!