[FOTO] Pčelarska udruga ‘Učka’ obilježilo prvih 30 godina uspješnog rada

Od ove godine i pčelari iz naše udruge imaju mogućnost označavati med EU priznatom oznakom „Istarski med“.

Opatija – Pčelarsku udrugu „Učka“, osnovala su 34 pčelara u Lovranu 23. veljače 1991. godine kao Pčelarsko društvo Općine Opatija sa svrhom uzgoja pčela, proizvodnje najkvalitetnijih proizvoda te prenošenja znanja i ljubavi prema pčelarstvu na omladinu (kako piše u tadašnjem Registru društvenih organizacija).

Od osnutka do danas udruga posluje neprekidno, povećavajući svoje aktivnosti i broj članova. Danas Pčelarska udruga „Učka“ broji 83 člana koji se bave uzgojem i zaštitom pčela, skupljanjem i proizvodnjom kvalitetnih pčelinjih proizvoda te redovnom edukacijom pčelara i građanstva.

– Organizirali smo održavanje više pčelarskih škola na kojima su polaznici školovani za zvanje pčelar. Više od polovine naših pčelara završilo je pčelarske škole. Udruga se bavi i edukacijom građanki i građana, a posebno djece školske i predškolske dobi, o potrebi i načinima očuvanja zdravog i čistog okoliša te potrebi zaštite pčela. Dio naše edukacije usmjerene prema građanstvu odnosi se i na potrebu smanjivanja upotrebe pesticida i insekticida te poticanje sadnje medonosnog bilja. Potičemo građanstvo da se počne baviti pčelarstvom, zdravom i po prirodu korisnom djelatnošću, istaknuli su slavljenici.

Kroz cijelu godinu, jedan dan u tjednu, prostorije udruge otvorene su za pčelare i zainteresirane građane.

Održavamo radionice, s djecom školske i predškolske dobi, na kojima djecu učimo o važnosti očuvanja okoliša i važnosti pčela. Za tu potrebu izradili smo i slikovnice-bojanke, koje su djeca oduševljeno prihvatila. Svake godine održavamo najmanje tri okupljanja pčelara i simpatizera pčelarstva s predavanjima. Osim toga, organiziramo edukativna putovanja na pčelarska predavanja, skupove, sajmove i posjete pčelinjacima. Za pčelare i simpatizere pčelarstva uveli smo tradicionalno, cjelodnevno pčelarsko druženje, koje se održava već 7 godina za redom. Provodimo projekt „Upoznajte svog pčelara“ kroz koji želimo da nas građani upoznaju kako bi pčelinje proizvode nastale u Liburnijskom kraju nabavljali od svog, poznatog pčelara direktno na pčelinjaku. Zajedno sa kolegama iz Istre i Slovenije radili smo na registraciji Istarskog meda pri EU koja je i uspješno okončana. Od ove godine i pčelari iz naše udruge imaju mogućnost označavati med EU priznatom oznakom „Istarski med“.

Svojim djelovanjem PU Učka pokriva područje cijele Liburnije.

– U našem radu, te ciljevima koje ostvarujemo za Liburniju prepoznali su nas županija i jedinice lokalne samouprave. Podršku u radu pružali su nam: Primorsko-goranska županija, Gradovi Opatija i Kastav, Općine Matulji, Lovran, Mošćenička Draga kojima na tome zahvaljujemo. Bez njihove podrške ne bi mogli održati toliko puno predavanja, radionica i edukativnih putovanja niti bi uspjeli izraditi, otiskati i izdati toliko puno edukativnih brošura, koliko smo u proteklim godinama uspjeli. U proteklih 30 godina udruga je u svom poslovanju nailazila na mnoge probleme koje smo uspješno prebrodili. Dosadašnje iskustvo i to što u udruzi iz godine u godinu imamo sve više mladih educiranih pčelara daje nam vjeru da će naša Pčelarska udruga „Učka“ i nadalje nastaviti s uspješnim radom, rezimirali su slavljenici.

 

error: Content is protected !!