Pčelarski stručnjaci okupljaju se u Opatiji

...ilustracija...

…ilustracija…

Već šestu godinu zaredom u Opatiji će se okupiti pčelari i proizvođači meda, ali i znanstvenici koji se bave njihovom ispravnošću i kvalitetom iz Hrvatske i inozemstva. Konferencija će prvi put trajati dva dana – u petak i subotu 8. i 9. travnja.

Opatija – U sjedištu Primorsko-goranske županije održana je tiskovna konferencija na kojoj je najavljen program 6. nacionalne konferencije o sigurnosti i kakvoći pčelinjih proizvoda “Novi horizonti”, koja će se 8. i 9. travnja održati u hotelu Opatija.

Konferenciju su predstavili Dražen Lušić s Katedre zdravstvene ekologije Medicinskog fakulteta u Rijeci, Branko Vidmar, predsjednik Udruženja pčelarskih udruga PGŽ, Dalibor Šoštarić, ravnatelj Centra za poljoprivredu i ruralni razvoj PGŽ, zamjenik ravnatelja NZZJZ PGŽ Željko Linšak i tajnik UPU PGŽ Mirko Almaši.

Konferencija je usmjerena sagledavanju odrednica zdravstvene ispravnosti, sigurnosti, kakvoće i podrijetla pčelinjih proizvoda, ali i aspekata njihove primarne proizvodnje. Tematski je vezana uz percepciju kakvoće pčelinjih proizvoda i njihovih prerađevina kao i valorizaciju sigurnosnih značajki njihove uporabe u okviru tržišnih i vantržišnih mehanizama.

U cilju postizanja multidisciplinarnog pristupa, u okviru programa Konferencije bit će angažirano tridesetak uvaženih stručnjaka različitih profesionalnih i interesnih usmjerenja, članova stručne i akademske zajednice iz Hrvatske i iz inozemstva.

Dražen Lušić istaknuo je kako je ova konferencija od nacionalnog značaja te služi kao krovno okupljalište primarne proizvodnje pčelinjih proizvoda. Jedinstvena je po tome što se na jednom mjestu sastaju i razmjenjuje podatke predstavnici primarne pčelarske proizvodnje i pčelarske znanosti. Na konferenciji će uz domaće stručnjake sudjelovati predstavnici iz Crne Gore i Srbije.

Predsjednik Udruženja pčelarskih udruga PGŽ Branko Vidmar izrazio je zadovoljstvo dosadašnjom uspješnom suradnjom s Primorsko-goranskom županijom na razvoju i unapređenju pčelarstva. U Primorsko-goranskoj županiji registrirano je 450 pčelara s 15 tisuća košnica i 300 tona meda koji se plasira na tržište. I dalje se radi na brendiranju – zaštiti izvornosti Goranskog meduna kao i promociji meda od primorske kadulje, istaknuo je Vidmar.

“Laboratorij nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ akreditirani je laboratorij za ispitivanje zdravstvene ispravnosti pčelinjih proizvoda”, istaknuo je zamjenik ravnatelja ZZJZ PGŽ Željko Linšak te iskazao želju da sljedeća konferencija postane međunarodnog karaktera.

Dalibor Šoštarić, ravnatelj centra za poljoprivredu i ruralni razvoj PGŽ naveo je kako je dosad Centar sufinancirao brojne manifestacije. Također je pohvalio suradnju s pčelarskim udrugama.

U organizaciji Konferencije sudjeluju Katedre za zdravstvenu ekologiju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, Hrvatskog pčelarskog saveza, Udruženja pčelarskih organizacija Primorsko-goranske županije, Pčelarska udruga “Učka”, Opatija, Udruge pčelara “Kadulja” Otok Krk, “Biopčele”, Udruge za promociju i primjenu ekološke pčelarske etike, Nastavnog Zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, Nastavnog Zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”, Zagreb, Učilišta “Apis”, Velika Gorica te Centra za poljoprivredu i ruralni razvoj Primorsko-goranske županije.

error: Content is protected !!