PGS-IDS-Reformisti: Pozabimo na politiku i stavimo glave na kup da spasimo Lisinu

pgs_ids_martina_juracic_mladen_prenc_bruno_frlan

Kad fini ova izborna gungula, homo se nać jedan pondejak si va Hangare, pozabit na politiku, stavit glavi na kup i videt ča moremo storit za našu Lisinu, da nan opet o auguste bude lepo na lisinske senokoše. Da opet vrnemo kanat, smeh ki nan saki dan se više fali, poručuju iz koalicije PGS-IDS-Reformisti.

Matulji – Uz Dom Lisinu veže se niz lijepih sjećanja i dogodovština mještana ovog kraja, objekt dostojan kvalitetnog uređenja i gospodarenja. Kroz prošlost same Lisine prošlo je puno vladara, još od Francuza i Napoleonove vojske koja je izgradila za ono doba modernu cestu od Žnjidari preko Osojnice i Krive do Doma, pa do Austrijanaca i prvog svjetskog rata za čijeg je perioda izgrađena zgrada lugarnice, odnosno današnji Dom. U periodu iza prvog svjetskog rata Talijani su dovršili Dom na način da je dio prostora bio predviđen za lugara koji je ujedno bio i domar objekta, dok je ostali dio bio predviđen kao planinarsko sklonište. Živući Matujci i dan danas sjećaju se živosti same Lisine u periodu nakon 2. svjetskog rata, obnove iza rata koja je zahtijevala puno kvalitetnih materijala, veliki transport drva u Rijeku ili na štacijon u Jurdane. I u tom periodu Dom „Stanko Jurdana“ imao je svog gospodara, upravitelja, Ivana Puža-Ninota Cepića koji se u tom prostoru uz dozvolu tadašnjih organa vlasti skučio skupa s obitelji i držao oštariju i brinuo o objektu. I zlatno doba 70-ih matuljskog AMD-a vraća uspomene kada je Lisina živjela punom parom, poznati odlično organizirani pikniki AMD-a organizirani početkom 8. mjeseca punili su lisinske senokoše i pokazali još jednom da je temelj uspjeha čovjek, kvalitetna organizacija, čuti pravi savjet kako nešto napraviti, posložiti, napomenuli su predstavnici koalicije PGS-IDS-Reformisti te istaknuli da je ovo samo kratki presjek prošlosti Doma koji ukazuje da je Lisina pravo Matuljsko blago koje se ne smije zaboraviti i oteti iz zaborava.

– Žalosno je kako sad taj objekt izgleda, a prolaze godine stagniranja samog objekta i njenog okoliša. Komunikacija je izostala, Općina Matulji koja je sada njen vlasnik mora biti ta koja će biti nositelj pokretanja i valoriziranja objekta koji žudi za promjenama kako u građevinskom definiranju objekta, tako i kroz ljudske resurse koji će skrbiti o objektu. Treba nam opet netko kao što je bio već prije opisani Nino Cepić, osoba ili organizacija koja će svakodnevno brinuti, gospodariti objektom, živjeti u objektu istinske matuljske povijesti, da opet vratimo svakodnevni život u tom objektu. Da li je to Časnički zbor Republike Hrvatske koji je već slao pisma namjere prema Općini Matulji, planinari ili neke druge udruge? Moramo otvoriti taj problem, da se o Lisini ne priča samo u predizbornoj kampanji. Želimo čuti sve važne subjekte, dobiti pravi konsensus oko odgovora kako možemo ići dalje. I zato je za početak bitno na jednom mjestu sve čuti, i ča govore matuljski planinari, izviđači, lovci, stari mački z AMD-a Matulji, turističke subjekte, potencijalne buduće gospodare Doma, kao i samu Općinu koja svima mora otvoreno reći što je do sada poduzeto, kako stoji prostorno planska dokumentacija, financije… Najlakše je reći napraviti ćemo novi Dom, no nije to tako lako. Sama njegova povijest govori o tome koliko je samo truda, rada niz generacija, ali i naroda, uloženo u povijest i važnost ovog objekta. Kad fini ova izborna gungula, homo se nać jedan pondejak si va Hangare, pozabit na politiku, stavit glavi na kup i videt ča moremo storit za našu Lisinu, da nan opet o auguste bude lepo na lisinske senokoše. Da opet vrnemo kanat, smeh ki nan saki dan se više fali, poručuju iz koalicije PGS-IDS-Reformisti.

Koalicija PGS-IDS-Reformisti u svom programu 3×10 za Matulji koji rade stavila je naglasak da Općina Matulji mora biti u službi građana.

– Općina mora otvoriti svoja vrata mještanima, gospodarstvenicima, petkom će se primati stranke, biti na terenu, rješavati probleme mjesnih odbora. Nema više zatvaranja u četiri zida Općine, poštovati će se odluke Općinskog vijeća, više nam se ne smije dogoditi skandalozna odluka načelnika Ćikovića da ne poštuje jednoglasnu odluku o kupnji terena u Gajanićima, to je trebao biti pravi vritnjak naprvo društvenog i gospodarskog razvoja naše Općine, rezimirali su iz koalicije PGS-IDS-Reformisti.

N. Cvjetović / PodUčkun.net

Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net