PGŽ bilježi veliki porast broja novozaraženih – Županijski stožer najavio strože kontrole i prelazak na online nastavu

PGŽ broji 300 novih slučajeva zaraze koronavirusom

Rijeka – Zbog pogoršanja epidemiološke situacije u našoj županiji, danas je održana izvanredna sjednica Stožera civilne zaštite PGŽ. Nakon održane sjednice članovi stožera su održali konferenciju za medije na kojoj su predstavljeni zaključci i preporuke stožera.

– U našoj županiji imamo povećanje bolesnih osoba, tim je povodom održana izvanredna sjednica stožera koji je donesao sljedeće preporuke. Od nadležnih službi tražimo pojačan nadzor provođenja epidemioloških mjera s naglaskom na javna i privatna okupljanja, na rad trgovačkih centara i na javni prijevoz. Poslodavcima se preporučuje da gdje god je to moguće prijeđu na online način rada ili rad u smjenama. Stožer također preporučuje da od 22. ožujka sve osnovne i srednje škole prijeđu na online nastavu. Također apeliramo na lokalne stožere da pojačaju nadzor i ukoliko uoče potrebu za strožim mjerama, da se obrate županijskom stožeru – riječi su načelnika stožera Mladena Šćulca.

Župan Komadina rekao je da je jutros razgovarao s ministrom Fuchsom koji je stava da bi maturanti trebali biti izuzeti iz C modela nastave, te je nakon konzultacija s ravnateljima srednjih škola donijeta odluka da maturanti i završni razredi strukovnih škola te učenici na praktičnoj nastavi ostaju na modelu A izvođenja nastave. „Apeliram na građane da shvate ozbiljnost situacije, da se obavezno u svim zatvorenim prostorima nose maske, da se suzdrže od neformalnih druženja, a od lokalnih stožera da aktiviraju svoje Covid redare, a ako im zatreba pomoć neka je zatraže od Županijskog stožera“, rekao je župan.

Prema podacima koje su iznijeli ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Vladimir Mićović i glavni epidemiolog Dobrica Rončević jučer su laboratorijski obrađena 1072 uzorka među kojima je 300 Covid pozitivnih. To je u odnosu na jučer značajan porast udjela pozitivnih među testiranim koji iznosi 28 posto, ali je jučer obavljen i rekordan broj testiranja, a PGŽ i dalje ima daleko najveći broj dnevnih testiranja u odnosu na sve ostale Županije. Najveći broj novozaraženih i danas je na području Rijeke i riječkog prstena te unutar populacije radno aktivnog stanovništva. Mićović je pohvalio spremnost zdravstvenog sustava te istaknuo podatak da se usprkos porastu broja novooboljelih ne povećava udio hospitaliziranih koji je i danas na 5,3 posto. Trenutno je u KBC Rijeka na bolničkom liječenju 66 Covid pacijenata od kojih je 9 na respiratoru. Tijekom jučerašnjeg dana nije bilo preminulih osoba.

Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net