PGŽ: Koalicija Akcije mladih, Liburnijske stranke i PGS-a

Liburnija.net: Potpisivanje koalicije za PGŽ @ Rijeka

Ove izbore treba shvatiti kao biti ili ne biti, i tu vidim simboliku mjesta na kojemu se nalazimo (restoran Cres na željezničkoj stanici): naša županija hvata zadnji vlak. Nadamo se da će to imati na umu svatko tko tog svibanjskog jutra bude oklijevao, kazao je Amir Muzur, kandidat za župana.

Rijeka – Akcija mladih, Primorsko-goranski savez i Liburnijska stranka sklopili su koaliciju za zajednički nastup na županijskim i gradskim izborima, uz podršku kandidatu Amiru Muzuru za župana Primorsko-goranske županije i Nikoli Ivanišu za gradonačelnika grada Rijeke.

Na tiskovnoj konferenciji na kojoj su svečano potpisani koalicijski sporazumi prisustvovali su predsjednik PGS-a Darijo Vasilić, predsjednik Akcije mladih Mario Alempijević, predsjednik Liburnijske stranke Nikica Pažin te predsjednici gradskih ogranaka AM i PGS Bojan Kurelić i Nikola Ivaniš.

Darijo Vasilić, predsjednik PGS, izjavio je da se radi o svjetonazorski i politički kompatibilnoj i čvrstoj koaliciji regionalnih stranaka centra koja uz sudjelovanje Akcije mladih donosi i novu dinamiku na ovdašnju političku scenu, dok je Mario Alempijević istaknuo osnovne smjernice programa: nužnost povećanja zaposlenosti, zadržavanja stanovništva i rješavanja stambenog pitanja za što veći broj mladih, te je jasno poručio da vremena za čekanje nema, da su nam promjene potrebne odmah i bez odlaganja.

– Počet ću sa zahvalom vama, medijima: vaš interes doživljavamo kao kompliment, a vaše dosad objektivno izvješćivanje kao nagradu i ohrabrenje. Ali imate i pravo: ovo nisu obični izbori. U svibnju ove godine stanovnici naše županije neće narušiti ritual jednog nedjeljnog jutra samo da bi zaokružili ime neke stranke ili osobe, kao obično. Ove godine, odlučuje se o tome kakvu županiju želimo, odnosno, želimo li korjenite promjene u njenom vođenju ili ne. Naša kampanja je lakša od one drugih: nije mi jasno, naime, što je to što se nije moglo učiniti u deset godina a sada odjednom hoće, ili, što se može obećati da će se ispuniti nakon deset godina prilike za to. U današnje vrijeme napustiti komotnost posla koji voliš i ući u politiku ne može se nazvati mudrim. Međutim, ove izbore treba shvatiti kao biti ili ne biti, i tu vidim simboliku mjesta na kojemu se nalazimo (restoran Cres na željezničkoj stanici): naša županija hvata zadnji vlak. Nadamo se da će to imati na umu svatko tko tog svibanjskog jutra bude oklijevao, kazao je Amir Muzur, kandidat za župana.

– Dosadašnja županijska vlast služila je samo za kadroviranje, čak je i snagu crpila iz ostalih lokalnih jedinica. Njihovo vladanje čak i ne možemo tako nazvati, prije ga možemo nazvati vegetiranje. Doživjeli smo krah gospodarstva, pa čak i turizma kao vrlo bitne gospodarske grane našeg kraja, istaknuo je Nikica Pažin iz Liburnijske stranke.

Nikola Ivaniš upozorio je da su gospodarstvo, zaposlenost i mladi za PGS i Akciju mladih su suština, a ne futurističke, desetljetne vizije. Nama treba odgovor na pitanje kako preživjeti 2013., a ne što će biti za deset godina.

– Molimo sve one koji misle da se u Rijeci dobro živi – neka nas ni ne slušaju, neka ne obraćaju pažnju na nas. Ali svatko onaj tko nije zadovoljan, koji želi promjene, neka posluša naše programe i naše ljude. Jer, Rijeci ide loše, Rijeka se kotura nizbrdo, svakoga dana ima sve manje stanovnika, sve manje mladih, sve manje radnih mjesta, sve manje obrta i poduzeća, dodao je Ivaniš.

Priče o neosvojivoj SDP-ovoj tvrđavi na razini grada i županije su iluzija, jer SDP sa svojim satelitima godinama osvaja tek 20-ak posto ukupnog broja birača i nije točno da ih se ne može pobijediti. Tih 20% birača definira sudbine svih građana ove regije i žalosno je da ovim gradom vladaju samo interesne skupine i svi se bave samo zapošljavanjem svojih stranačkih kadrova, a ukupan broj radnih mjesta stalno pada.

– Ako u ovom gradu ne možemo upisati svoju djecu u vrtiće, kvalitetno se školovati, ne možemo naći posao ni stan, onda u tom gradu ne možemo ni živjeti, rezimirao je Bojan Kurelić.

Nikola Cvjetović / Liburnija.net

error: Content is protected !!