Pionirski projekt vrijedan 23 milijuna eura – žičara na Učku mogla bi proraditi za tri godine @ Opatija

Milorad Stanić, Mladen Blažević i Željko Kuiš

Milorad Stanić, Mladen Blažević i Željko Kuiš

Tijekom 2015. godine planira se izrada glavnog projekta, te osiguravanje ključnih preduvjeta za početak radova, a istovremeno se priprema i projektna dokumentacija za kandidiranje prema europskim fondovima, u čemu Žičara Učka ima potporu Ministarstva turizma i Primorsko-goranske županije koji su je uvrstili među ključne razvojne projekte.

Opatija – Dvadeset i tri milijuna eura vrijedan projekt izgradnje žičare na Učku mogao bi biti realiziran u roku od tri do četiri godine, što znači da bi prvi putnici od Medveje do sedla ispod Vojaka mogli ”prođirati” u 2018. godini.

– Postavili smo rok za realizaciju projekta do 2018. godine, i vjerujem da bi on mogao biti realan. Sada već imamo lokacijsku dozvolu, krećemo u natječaj za izbor projektanata kako bismo izradili glavni projekt, a paralelno radimo i promjenu modela realizacije žičare kako bismo projekt spremili za financiranje iz fondova Europske unije. Nažalost, ne ovisi sve o nama, stoga ne možemo sa sigurnošću prognozirati datum završetka, kazao je na jučerašnjoj tiskovnoj konferenciji Mladen Blažević, jedan od čelnih ljudi stručnog tima zaduženog za vođenje projekta žičare na Učku u sklopu tvrtke Žičara Učka. Ovaj pionirski pothvat iduće godine ulazi u ključnu fazu, i mogao bi postati prva panoramska žičara izgrađena u Hrvatskoj u posljednjih šezdeset godina te značajno ojačati kvarnerski turistički proizvod.

Milorad Stanić i Mladen Blažević

Milorad Stanić i Mladen Blažević

– Koliko mi je poznato, ovo će biti najduža žičara u Europi bez međustanica, i imat će jedinstvenu trasu dugu 4.700 metara. Imamo svega pet stupova, visokih od 14 do 45 metara što je visina nebodera od 18 katova, a na pojedinim mjestima razlika između kabine i tla iznosi više od stotinu metara. Vožnja tom žičarom, još pri brzini od 35 kilometara na sat je doživljaj koji je neponovljiv i po mnogo čemu jedinstven u svijetu, i sam taj doživljaj trebao bi biti okidač razvoja čitavog našeg kraja, kazao je prokurist Milorad Stanić, naglasivši da je projekt isprepleten s Parkom prirode Učka, koji je žičaru proglasio glavnim ulazom u park.

I sama način provođenja projekta jest jedinstven – za njegovu realizaciju osnovana je tvrtka koja ima 208 članova, od čega sedam jedinica lokalne samouprave i Primorsko-goransku županiju kao regionalnu upravu, 30 pravnih subjekata te 170 fizičkih osoba.

– Prikupili smo temeljni kapital u iznosu od 1,44 milijuna kuna, no oko 900 tisuća kuna nažalost nam je ostalo blokirano u Credo banci. Međutim, usprkos tome nije bilo zastoja u dinamici projekta, i danas tvrtka prema procjeni ima vrijednost od 2,84 milijuna kuna, odnosno dva puta više od temeljnog kapitala i čak pet i pol puta više od novaca koji su nam ostali na računu nakon propasti Credo banke, objasnio je Stanić, istaknuvši da stručni tim koji vodi projekt za to ne prima nikakve naknade, stoga se na ”hladni pogon” tvrtke troši svega 40 tisuća kuna godišnje. Većina financijskih sredstava dolazi od natječaja i potpora, budući da je projekt prepoznat kao jedan od najznačajnijih turističkih projekata u Hrvatskoj, stoga je Ministarstvo turizma osiguralo potporu od 1,15 milijuna kuna, od čega će se 700 tisuća kuna iskoristiti za izradu projektne dokumentacije i pripremu za kandidaturu prema europskim strukturnim fondovima.

Sve to dobre su vijesti za udjelničare koji će se okupiti na skupštini što će se održati u petak, 5. veljače s početkom u 17 sati, u opatijskoj Villi Antonio.

– Dovršetkom glavnog projekta i ishođenjem potvrde glavnog projekta društvo će de facto ispuniti svoju funkciju, koje će se trebati transformirati u novi oblik. Predložit ćemo obavljanje dokapitalizacije kako bismo imali spremih 15 posto sredstava potrebnih za realizaciju projekta, uz očekivanje da ćemo iz fondova privući 85 posto bespovratnih sredstava, zaključio je Blažević.

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!