Pirati su u điru – danas počinje 8. izdanje Festivala Liburnicon @ Opatija

liburnicon_2013_tiskovna_konferencija (1)

Uz završne pripreme u uređenju opatijske škole i dolazak glavne gošće Jaqueline Carey u Opatiju protekao je jučerašnji dan, ”posljednji bez Liburnicona” u ovom tjednu…

Opatija – Glavna gošća ovogodišnjeg Festivala Liburnicon, američka spisateljica Jaqueline Carey, stigla je sinoć u Opatiju, a već danas moći će se s njom na Liburniconu družiti brojni fanovi, jer će u večernjim satima predstaviti svoje radove u knjižnici osnovne škole, prostora koji je već nekoliko godina zaredom dom jednom od najuspješnijih opatijskih manifestacija.

U sinoćnjem kratkom razgovoru Carey nam je kazala da joj je Hrvatska dobro poznata, barem ”u teoriji”, jer na ovom je području je bazirala zemlju Iliryju u kojoj se odvija priča iz drugog dijela serijala Kushielovo nasljeđe, čija je prva knjiga, ”Kushielova strijela” prevedena na hrvatski u izdanju Algoritma i moći će se po povoljnim cijenama pronaći tijekom sljedeća dva dana na njihovom štandu u sklopu liburnikonovskog ”Bazaara”.

Inače, jučer su tekle posljednje završne pripreme za početak 8. izdanja Liburnicona, koje je ove godine posvećeno piratima.

jacquelin_carey_liburnicon

– Pirate kao temu izabrali smo iz nekoliko razloga. Prvi je činjenica da smo u Opatiji, na moru, pa je po tome iznimno prikladna, ali također jer smo oko ove teme mogli organizirati čitav program – od predavanja, radionica do zabavnih igara po kojima je Liburnicon poznat, a koje će ove godine imati ”piratski štih”, jer bit će tu hodanja po dasci, obaranja ruku, kao i Mala škola gusarenja namijenjena djeci, koja će se održati u jutarnjim satima u subotu, kazao je Ivan Cerovac, predsjednik udruge Kulturni front koja organizira Liburnicon.

Uz druženje s Jacqueline Carey, koje počinje u 20 sati, iz današnjeg programa svakako valja izdvojiti predavanje već slavnog liburnikonvca, astronoma Korada Korlevića, na temu ”Putovanje uz pomoć zvijezda” koje će se održati u školskoj dvorani u 21.15 sati.

– Sportsku dvoranu pokušavamo urediti tako da ne izgleda kao sportska dvorana, to nam je najveći izazov. Imamo pozornicu na koju ćemo još postaviti fotelje i stolić, trebamo instalirati tehniku i projektor, a i ventilatore za prozračivanje prostora u kojem će se naći stotine ljudi. Ilustracijama pokušavamo prekriti zidove na kojima su sprave i slike sportaša, kako bismo posjetiteljima ipak stvorili ne sportski, već kulturni i znanstveni ugođaj, kazao nam je Cerovac.

Dvorana će biti sigurno dobro popunjena i u sutra, u subotu, kada će se u njoj održati talk-show ”Znanost za budućnost” koji vodi Krešimir Mišak od 20.45 sati, a među fanove se vraća i Jaqueline Carey koja će u društvu književne kritičarke Cheryl Morgan u 20 sati u knjižnici govoriti o usponu novog žanra zvanog ”urban fantasy”. Cjelokupan program dostupan je na službenim stranicama manifestacije.

Davor Žic / Liburnija.net

error: Content is protected !!