Pismo vijećnika opatijskim gospodarstvenicima

Ljetna pozornica Opatija

Ljetna pozornica Opatija

Opatija – Liburnija.net ekskluzivno objavljuje cjeloviti tekst reakcije sedam opatijskih oporbenih vijećnika o aktualnoj problematici rekonstrukcije Ljetne pozornice, koje je poslano vodećim opatijskim hotelijerima, ugostiteljima i turističkim radnicima, kao i obrtnicima, poduzetnicima i ostalim gospodarstvenicima.
U pismu, kojeg potpisuju vijećnici Nikica Pažin, Rajko Hlanuda (Nezavisna lista Nikice Pažina), Amir Muzur, Marko Oreškovic i Roman Cvek (Nezavisna lista Amira Muzura) te Igor Puž i Sandi Kršanac (Akcija mladih), ističu se komparativne prednosti sadašnje lokacije kongresnog centra, predviđenog na Ljetnoj pozornici, u odnosu na alternativne lokacije (prvenstveno prostor hotela ”Zagreb”) te urgiraju gradsku vlast da ne zaustavi projekt koji ocjenjuju ključnim zamašnjakom opatijskog gospodarstva.
U nastavku pročitajte pismo:
Poštovani hotelijeri, ugostitelji, turistički radnici, obrtnici i poduzetnici,
vjerujem da je i Vas neugodno zatekla vijest o potpisu ugovora prema kojemu Microsoft nakon devet godina odlazi iz Opatije i svojom se konferencijom Windays na pet godina vezuje za Rovinj. Nepotrebno je reći koliko su Windays, sa svojih cca 2000 sudionika, značili za Opatiju, njene hotele, restorane, kafiće, trgovine, taksiste i sve druge djelatnosti. Premda ovakvi događaji obično imaju snažnu lobističku povijest, nažalost, ovaj potez Microsofta ne možemo osuđivati, pa niti biti njime previše iznenađeni. Neusporedivo je korisnije zapitati se možemo li išta učiniti da se slično ne dogodi i s Hrvatskim radijskim festivalom, Dorom i mnogim kongresima, čega se pribojavamo svake godine. Ovo pismo nema namjeru politički agitirati, ali želi senzibilizirati hotelijere, ugostitelje i poduzetnike za problem koji stoji u pozadini opatijske stagnacije: problem nedostatka kongresne dvorane većeg kapaciteta.
Od 2005. godine radilo se intenzivno na pripremi ovog projekta. Unatoč mnogim otporima koji su potjecali od ljudi koji ne razumiju značaj gospodarstva i razvitka, uspjelo se definirati lokaciju (sadašnja Ljetna pozornica), riješiti pitanje vlasništva nad tim terenom (čisto Gradsko vlasništvo, po pismenom mišljenju Državnog odvjetništva i očitovanju Hrvatskog fonda za privatizaciju), provesti natječaj za javno-privatno partnerstvo po koncesijskom modelu (prvi u Hrvatskoj, po uputama najboljeg hrvatskog stručnjaka za ovo područje i konzultanta Grada, prof. dr. Saše Marenjaka), odabrati najboljeg privatnog partnera (ECHO, d.o.o., iza kojega stoje riječki građevinski poduzetnik i ugostitelj Zoran Maržić; Josip Šušnjara, vlasnik bečke tvrtke Kursalon koja organizira manifestacije sa stotinama tisuća posjetitelja; i građevinska tvrtka Strabag) i potpisati s njime ugovor, te ishodovati od Hrvatskog vijeća za kulturna dobra (savjetodavno za ministra kulture i nadređeno Konzervetorskom odjelu u Rijeci) mišljenje da je predloženo idejno rješenje prihvatljivo (autor je višestruko nagrađivani arhitekt Idis Turato). Idejno rješenje je, osim toga, predstavljeno Poglavarstvu Grada, Gradskom vijeću, javnosti na tribini u Zori, Predsjedniku RH Stjepanu Mesiću tijekom njegovog posjeta Opatiji i mnogim drugima. Opatijski hotelijeri su na posebnoj konferenciji za novinare podržali projekt. Prema Ugovoru, radovi na Ljetnoj pozornici trebali su započeti u rujnu 2009., a završiti u prosincu 2010.
lj_1
Časopis Business.hr objavio je 2008. na naslovnici svog posebnog priloga posvećenog kongresnom turizmu da Opatija gradi novu kongresnu dvoranu, a ministar turizma Damir Bajs, kojemu je, kao i bivšem premijeru Ivi Sanaderu, predstavljen projekt, uvrstio je Opatiju među četiri prioritetne kongresne destinacije u Hrvatskoj i dodijelio Gradu bespovratnih 500.000 kuna za troškove konsultanta (PGŽ je već prethodno pomogla Gradu donirala 100.000 kuna za pripremu projekta). Rekonstrukcija Ljetne pozornice u arhitektonsko remek-djelo koje bi uljepšalo vizuru Opatije, očuvalo ljetno kino na krovu i pritom ponudilo dvoranu od cca 1500 mjesta, pogodnu za kongrese, sajmove i niz drugih sadržaja, bilo je nejpripremljenijim i najvažnijim projektom bivše opatijske vlasti, projektom koji bi Opatiju još jednom plasirao u vrh hrvatskih pa i europskih destinacija (da ne govorimo o 180 dana korištenja, 100-150 novih radnih mjesta itd.). Za razliku od javno-privatnog partnerstva po modelu PFI, koji su u Hrvatskoj slijedile sportske „arene“ (i škole), opatijski koncesijski model osigurao bi kako održavanje tako i punjenje dvorane, i to sve o trošku i riziku privatnog partnera.
I što se tada dogodilo? Nova vlast, ustoličena lipnja 2009., u skladu s predizbornim najavama, učinila je sve kako bi zaustavila projekt. Najnovije vijesti govore da je Zoranu Maržiću ponuđeno da odustane od lokacije Ljetne pozornice i prihvati gradnju na lokaciji hotela Zagreb. Pametnima je jasno da, s obzirom na nepripremljenost ovog projekta i vlasničku složenost terena (Grad kontrolira javnu površinu trga, Liburnia Riviera hoteli hotel Zagreb s depandansom, a grof Drašković potražuje u postupku povrata nacionalizirane imovine susjednu oveću parcelu), od kongresnog centra na ovoj lokaciji još nekoliko godina ne može biti ništa (da ne govorimo o neizvjesnoj budućnosti privatizacije LRH).
Sadašnji gradonačelnik pokušava odustajanje od projekta rekonstrukcije Ljetne pozornice zamagliti navodnim „pogodovanjem“ investitoru i ugovornim uvjetima lošim za Grad. Budući da sam od početka sudjelovao u pregovorima, mogu se samo složiti s mišljenjem pravnika obiju strana koji su zaključili da ugovor predstavlja najbolji mogući balans javnih i privatnih interesa. Privatni partner gradi dvoranu o svom trošku, preuzima na sebe sve rizike gradnje i poslovanja (upravlja dvoranom i popratnim sadržajima 40 godina) i plaća Gradu naknadu za pravo građenja u iznosu od cca 1,6 milijuna kuna godišnje. Grad, zauzvrat, otprilike u istom iznosu dogovara najam dvorane (15 dana velike dvorane i 15 dana manje) za vlastite potrebe, „zalaže se“ za rješavanje pitanja parkiranja u luci i, ukoliko je tvrtka koja upravlja budućom garažom na Tržnici u vlasništvu Grada, iznajmljuje određeni broj parkirnih mjesta „pod povoljnim uvjetima“. Park se ne uništava, kako se to demagoški znalo „upozoravati“ javnost, već se dozvoljava rješavanje pristupa dvorani na maloj parceli kraj sadašnjeg ulaza u park (na strani luke), uz uvjet da se sve dovede u prvobitno stanje. Dapače, park se površinom povećava, budući da se zelenilom „presvlači“ čitavo zdanje. Uostalom, o ovim i svim drugim partnerskim potezima Grada može se svatko osvjedočiti uvidom u tekst ugovora (koji se, kao autorsko djelo, ne smije kopirati niti iznositi iz Grada).
lj_2
Oporba u Gradskom vijeću već je više puta ukazivala na nerazumnost odustajanja od projekta koji bi mogao promijeniti lošu perspektivu zaostajanja Opatije za Dubrovnikom, Hvarom, Rovinjem, Malim Lošinjem, Porečom, Zadrom, a sutra možda i Rijekom, Crikvenicom i tolikim drugim destinacijama. Međutim, prevlast vladajućih ne dozvoljava djelovanje. Preostaje samo hotelijerima i ugostiteljima, dakle, ljudima koji osiguravaju plaću većini Opatijaca, da se svojim utjecajem založe za nastavak realizacije projekta rekonstrukcije Ljetne pozornice u najatraktivniju višenamjensku dvoranu na Jadranu.
U današnjoj Hrvatskoj nužno je naglasiti da se u ovom slučaju ne radi ni o čijem pojedinačnom interesu već u jednakoj mjeri interesu javnog i privatnog sektora. Ukratko, ukoliko Muzur i pripada političkoj prošlosti, ali treba li dozvoliti da prošlosti prepustimo i opatijski turizam?
Nezavisna lista Nikice Pažina
NIKICA PAŽIN
RAJKO HLANUDA
Nezavisna lista Amira Muzura
AMIR MUZUR
MARKO OREŠKOVIĆ
ROMAN CVEK
Akcija mladih
IGOR PUŽ
SANDI KRŠANAC
Martin Kralj

error: Content is protected !!