ERSTE AD

Pizze, pašte, kancone i vespe – najmanja općina na jedan vikend postaje Piccola Italia @ Mošćenička Draga

dani_talijanske_kulture_2014_moscenicka_draga (3)

Nakon početka u kući draške talijanske zajednice, program se jučer preselio na prostor rive uz večer harmonike, nastup maestra Raoula Devjaka na klasičnoj gitari te Duo ‘‘Da Capo’‘, a središnji dio manifestacije odvijat će se večeras i sutra navečer, uz natjecanje u pripravi pizze, degustacije pašte sa školjkama u ‘‘veloj padeli’‘ te uprizorenja slavnih scena s balkona iz drame ‘‘Romeo i Julija’‘.

dani_talijanske_kulture_2014_moscenicka_draga (5)

Mošćenička Draga – Večernjim druženjem na terasi Kuće kulture ‘‘Betty’‘ započeo je u četvrtak navečer program novog događanja u Mošćeničkoj dragi, manifestacije ‘‘Italia in Arte e Cultura’‘ koja ima cilj približiti kulturno-umjetnička dostignuća susjedne nam zemlje stanovnicima i posjetiteljima najmanje liburnijske općine. A prva poveznica pronađena je u glazbi, jer su najpoznatije stihove talijanskih canzona, pred dobro popunjenim prostorom koji je ugostio i mještane i turiste, izvele sopranistica Vanja Valentin i pijanistica Ana Dražul. Za svečano otvorenje manifestacije, pak, bili su zaduženi načelnik Drage Ratko Salamon i predsjednik Izvršnog vijeća Talijanske unije Maurizio Tremul.

dani_talijanske_kulture_2014_moscenicka_draga (2)

– Kad je Zajednica Talijana u Dragi otvorila ovu predivnu zgradu koju smo obnovili, onda je vrlo važno da se organiziraju ovakve večeri kojima se promovira talijanska kultura i umjetnost. To je bitno jer približava oba naroda, i promovira ulogu koju ima talijanska zajednica – podržavati aktivnosti koje ističu talijansku kulturu i identitet, ali i otvarati se prema svim ljudima koji žele u njima participirati. Mi iznimno cijenimo ovo što radi Riccardo Staraj u Mošćeničkoj Dragi, i normalno da ćemo to i nadalje nastaviti financijski podržavati, kazao je Tremul, naglasivši da bi bilo jako dobro da se ova manifestacija ustali u tom terminu i postane draška tradicija.

dani_talijanske_kulture_2014_moscenicka_draga (4)

Nakon početka u kući draške talijanske zajednice, program se jučer preselio na prostor rive uz večer harmonike, nastup maestra Raoula Devjaka na klasičnoj gitari te Duo ‘‘Da Capo’‘, a središnji dio manifestacije odvijat će se večeras i sutra navečer, uz natjecanje u pripravi pizze, degustacije pašte sa školjkama u ‘‘veloj padeli’‘ te uprizorenja slavnih scena s balkona iz drame ‘‘Romeo i Julija’‘. Uz talijanska jela koja će se nuditi u restoranima i konobama te vespe i automobile marke Alfa Romeo parkirane u centru mjesta, Draga će doista na par dana postati ‘‘piccola Italia’‘.

dani_talijanske_kulture_2014_moscenicka_draga (1)

– Raduje me suradnja između Talijanske unije, Zajednice Talijana Mošćeničke Drage, Turističke zajednice i Općine na ovom projektu, koja je besprijekorna već dugi niz godina. Ideja ovog puta nije samo moja, nego je tu i Vedran Babić, s kojim smo zamislili da taj tjedan talijanske kulture, gastronomije i umjetnosti traje sedam dana, no na koncu smo zbili program u četiri dana. Imat ćemo i mnogo štandova vezanih uz talijansku umjetnost, ali i obrtništvo, a vjerujem da će posebno atraktivno biti uprizorenje scena iz ‘‘Romea i Julije’‘ koje je već na probama na balkonu općinske zgrade skupilo nekoliko desetaka gledatelja. Akcent je zapravo na kulturu koju dijelimo između Hrvatske i Italije, posebice na sjevernu talijansku regiju – Veneto i Trst, sve ćemo dekorirati u talijanskom stilu, kazao je predsjednik Zajednice Talijana i zamjenik načelnika Riccardo Staraj.

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!