Pjenušavi Kvarner oduševio nepca znalaca – Odlična kvarnerska pjenušava vina uz baškot predstavljena u Zagrebu

Pjenušava vina Kvarnera kušana su u parovima,  a gosti su imali priliku kušati Jarbolu, 2017, brut nature OPG-a Ružić proizveden od autohtone sorte jarbole iz  Zvoneće.

Zagreb – Pjenušava vina Kvarnera predstavljena su nedavno u zagrebačkom baru ROOTS u suradnji dvaju vinskih festivala, 4. Salona pjenušavih vina Zagreb i 4.WineRi, uz podršku Turističke zajednice grada Rijeke.

Radionica „Pjenušavi Kvarner “ nastala je suradnjom dvaju vinskih događaja, a prvi put je održana u Rijeci, na 3. WineRi gdje su naslijepo kušana pjenušava vina Kvarnera, većinom autohtonih sorti. Prof. Vukelić tada se osvrnula na pjenušavu scenu Hrvatske i regije, na sorte od kojih se najčešće proizvode pjenušci te na sve veći trend proizvodnje pjenušaca od izvornih sorti. Svi su se s ponosom prisjetili ovogodišnjeg hrvatskog uspjeha na najvećem ocjenjivanju pjenušavih vina u regiji – ocjenjivanja mreže Salon of Sparkling wines, na kojemu je apsolutni pobjednik bio upravo kvarnerski pjenušac – 1288 vinarije Pavlomir iz Novog Vinodolskog. I vrbnički vinar Franjo Toljanić osvojio je prestižnu nagradu za najbolji pjenušac u Jugoistočnoj Europi (kategorija izvan Francuske i Italije) na sajmu „Vinitaly“ s pjenušcem Gospoja.

Uspjesi kvarnerskih pjenušaca izvrstan su vjetar u leđa i drugim proizvođačima da razmisle o sortama i metodama proizvodnje pjenušca, a time i praćenju svjetskih trendova koji pridonose većoj promociji kvarnerske i hrvatske eno-gastro scene u svijetu.

Pjenušava vina Kvarnera kušana su u parovima pa su gosti mogli usporediti različite metode, godišta, vinarije. U prvom su paru bili Biser Žlahtine 2017. Ivana Katunara, brut prirodno biser vino i nedavno nagrađena Žlahtina Gospoja 2017, brut, proizvedena tradicionalnom metodom. Slijedile su dvije različite sorte, ista metoda, ista godišta: Jarbola, 2017, brut nature OPG-a Ružić proizveden od autohtone sorte jarbole iz okolice Matulja (selo Zvoneće) i Valomet žlahtina PZ Vrbnik, 2017, brut. Treći par su bile dvije žlahtine, isto godište, tradicionalna metoda, dvije različite vinarije – San Marino brut vinarije Pavlomir iz Novog Vinodolskog) te Frajona brut, vinarije Frajona iz Malinske. Zadnji su par činila dva različita ružičasta vina: pjenušac Ružica Vinodola, brut od sorte cabernet sauvignon i pjenušac Valomet extra brut rosé od autohtonih sorti (85% brajdica-tj. plavina; a 25% sansigot tj. sušćan crni, kamenina-hrvatica i debejan).

Svi su proizvođači ponosni na svoja pjenušava izdanja vina, shvaćaju njihovu važnost na eno-gastro sceni, nadaju se da će se sve više autohtonih sorti Kvarnera (mirnih i pjenušavih) naći na vinskim kartama kvarnerskih restorana, a promocija „Pjenušavi Kvarner“ planira otputovati uskoro i u Ljubljanu.

Pokrovitelj prezentacije bila je Turistička zajednica grada Rijeke i Centar za poljoprivredu i ruralni razvoj Primorsko – goranske županije, odnosno Centar autohtonih proizvoda Primorsko – goranska kašetica. „Kašetica“ je ponudila sir s otoka Krka (sirane Hlam) i s Grobnika (sirane Frankulin). Uz pjenušce i sireve poslužen je i bakarski baškot koji je mnogima izmamio „prustovske uzdahe“ sjećanja na djetinjstvo.

error: Content is protected !!