Plaćanje koncesijskih odobrenja na pomorskom dobru u ratama nije u skladu sa zakonom

Sistem najbržeg prsta okupio je tako u Bajakovu brojne opatijske poduzetnike koji nisu željeli riskirati svoja dugogodišnja poslovanja te uloge u posao na atraktivnim lokacijama uz more, pa su se na samoj granici sa Srbijom, s mirisom Bosuta koji je udaljen tristotinjak metara, uzdali u vrijedne djelatnike pošte koji će točno, od ponoći nadalje, redom ispečatirati njihove dokumente i pripremiti ih za slanje u nazad u Opatiju, za još jednu sezonu sa sigurnim koncesijskim odobrenjem…

Opatija – Natječaj za dodjelu koncesijskih odobrenja na pomorskom dobru do ove godine bio je poput Jetija – svi pričaju o odobrenjima, a nitko do sada natječaj objavljen vidio nije. Većina pozicija dodjeljivala se po ‘defaultu’ tj. po principu najbržeg prsta, nakon što bi Primorsko-goranska županija objavila plan. Ove godine po prvi put je najavljen datum objave plana, što je uvelike unijelo nervozu u dosadašnje korisnike ovih unosnih gospodarskih djelatnosti.

Greetings from Bajakovo od 0 – 24 sata… Kako je granični prijelaz pokraj Bosuta postao centralno mjesto za ‘osvajanje’ koncesijskih odobrenja…
Dodjela koncesije ne funkcionira po principu najviše ponude, nego “najbržeg prsta”. Takva situacija jest u skladu sa zakonom, no teško da bi se moglo reći kako je u skladu s interesima proračuna – koji bi mogao znatno bolje financijski proći – ali i samih koncesionara koji ovise o sreći i brzini. Umjesto da se naknada plaća po gospodarski smislenim kriterijima, trenutačno su propisane tarife koje se odnose na plažni asortiman, objekte i terase. Tako primjerice po jednom suncobranu, bez obzira radi li se o Ičićima ili Črnikovici plaća se godišnje 40 kuna, dok primjerice iznos za pedaline i sandoline iznosi po komadu 500 kuna za godinu dana rente. Unosan posao na suncu i metar uz more ušao je u fokus javnosti nakon što se proteklih godina počeo propitkivati način dobivanja odobrenja. Cijela priča je kulminirala prošle godine kada se priča o koncesijskim odobrenjima preselila u vijećnicu i kada je počelo institucionalno propitkivanje dosadašnjih dodjela koje je kulminiralo ostavkom tadašnjeg predsjednika vijeća Danka Žitinića. Konačno, ove godine svi potencijalni koncesionari stavljeni su u istu poziciju jer se objavio datum od kojeg su prijave važeće. To je dovelo do velike gužve u poštanskom uredu u Bajakovu, gdje je prema riječima svjedoka, policija morala uvoditi red s obzirom na to da se prostor popunio s brojnim potencijalnim koncesionarima koji su suprotno epidemiološkim pravilima nepotrebno boravili u samom prostoru pošte. Sistem najbržeg prsta okupio je tako u Bajakovu brojne opatijske poduzetnike koji nisu željeli riskirati svoja dugogodišnja poslovanja te uloge u posao na atraktivnim lokacijama uz more, pa su se na samoj granici sa Srbijom, s mirisom Bosuta koji je udaljen tristotinjak metara, uzdali u vrijedne djelatnike pošte koji će točno, od ponoći nadalje, redom ispečatirati njihove dokumente i pripremiti ih za slanje u nazad u Opatiju, za još jednu sezonu sa sigurnim koncesijskim odobrenjem…

U posljednjih nekoliko godina koncesijska odobrenja postala su vruća roba oko koje su se počeli odvijati razni ‘fajtevi’ koji su u fokus javnosti stavili komisiju za dodjelu koncesijskih odobrenja koja je i nedavno prozvana na službenim stranicama grada obzirom da nisu izglasali mogućnost plaćanja odobrenja u tri rate.

– Zbog brojnih upita korisnika koncesijskih odobrenja o načinu uplate naknade za koncesijska odobrenja u 2021. obavještavamo zainteresirane da je zamjenica gradonačelnika Vera Aničić dana 28. siječnja 2021. godine uputila Prijedlog Odluke o izmjeni i dopuni Odluke o utvrđivanju visine koncesijske naknade za 2021. godinu. Zamjenica je ovu Odluku predložila Vijeću za dodjelu koncesijskih odobrenja s obzirom na očigledne poteškoće s kojima se privrednici koji djeluju na području Grada Opatije suočavaju uslijed posljedica pandemije COVID-19, kao i zbog činjenice da je Grad poduzetnicima koji se bave drugim djelatnostima već izašao ususret brojnim mjerama. Predloženom Odlukom bi se godišnji iznos naknade za koncesijsko odobrenje plaćao u 3 jednaka obroka i to: prvi obrok do 31.08.2021. godine, drugi obrok do 31.10.2021. godine i treći obrok do 31.12.2021. godine. Na sjednici održanoj 23. veljače 2021. Vijeće za dodjelu koncesijskih odobrenja odbilo je Prijedlog Odluke, stoji u objavi na službenim stranicama grada Opatije.

Iako zakon o pomorskom dobru ne dozvoljava ovakvu praksu s obzirom na to da jasno piše u članku 8. da će ‘Vijeće pozvati da uplati određeni iznos na ime naknade za odobrenje’, a u članku 9. da se tek na temelju provedenog postupka Vijeće daje Odobrenje’, što znali da bi i sam zakon bio prekršen. Kako osim odabranih predstavnika političkih stranaka u vijeću sjedi i lučki kapetan koji ej zadužen za kontrolu plaćanja, odnosno u slučaju ne podmirivanja obaveza dužan je naplatiti kaznu, vijeće nije pristalo na taj prijedlog grada Opatije.

– Uvijek sam za to da se pomogne svima kojima treba pomoći u ovoj teškoj situaciji, a zato sam i glasao za obročnu otplatu. S druge strane, razumijem i one koji su bili suzdržani jer nam je sugerirano iz Lučke kapetanije da bi takva Odluka mogla dovesti do kazni što nitko ne želi, kratko je poručio Dino Žigulić, predsjednik Vijeća za dodjelu koncesijskih odobrenja.

Za ilustraciju ovog prijedloga vrijedi istaknuti da prosječno koncesijsko odobrenje za period od godine dana iznosi oko 16 tisuća kuna, koliko iznosi kiosk do 12 m2 i 9 m2 terase na opatijskoj Pančeri. Za štand za prodaju izletničkih karata potrebno je izdvojiti 6000 kuna na godinu dana, dok za 20 ležaljki na vološćanskoj Črnikovici godišnja naknada iznosi 800 kuna, a na ičićanskoj plaži za 180 suncobrana, 200 ležaljki, 3 sandoline i 7 pedalina treba izdvojiti nešto više od 20 tisuća kuna, također na godišnjoj razini. Najskuplji je tako najam terase restorana Vongola za čijih 200 kvadrata vlasnici izdvajaju 120 tisuća kuna godišnje, dok primjerice za lokal u Ičićima s terasom od 60 kvadrata potrebno je izdvojiti 51 tisuću kuna. Koncesijsko odobrenje na Tomaševcu za 70 m2 terase iznosi 42 tisuće kuna kad se tome pridoda i 30 suncobrana te 60 ležaljki, iznos se penje za 3600 kuna, također na godišnjoj razini.

Iako postoje i druge djelatnosti koje su također pogođene korona krizom, ostaje otvoreno pitanje zašto se baš pokušalo ‘iskamčiti’ obročno plaćanje u ovom sektoru, Naime, pojedinim djelatnostima u potpunosti je onemogućen rad, primjerice poput zabavne i event industrije u kojoj su naši brojni sugrađani ostali bez kakvih prihoda u posljednjih godinu dana, stoga je legitimno postaviti pitanje što s njima? Kako glazbenici, glumci, tonci, vlasnici tvrtki za najam razglasa i lighta hrane svoje familije? Tko će njima pomoći da prebrode krizu? Prošla sezona bila je obilježena covid krizom spašavalo se što se spasiti da, tako da su i ovogodišnji zakupci znali što ih od financijskih izdataka očekuje jednako kao i brojne druge djelatnosti kojima nitko nije izašao u susret, pogotovo ne službeno od strane neke institucije kao što je grad.

 

Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net