Plava čistka – Let’s do it Mediterranean: Žmergo i Ugostiteljska škola za čišće more

plava_cistka_meditarenien

Pozivu su se odazvale udruga Žmergo i Ugostiteljska škola Opatija te tim povodom 20. rujna 2013. od 14 do 16 sati, organizirati akciju čišćenja priobalja i šetnice Lungomare uz edukativno-promotivni program.

Opatija – U sklopu kampanje Let’s do it Mediterranean, udruga Žmergo i Ugostiteljska škola Opatija organiziraju akciju čišćenja priobalja i šetnice Lungomare u Opatiji, 20. rujna, od 14 do 16 sati.

U sklopu pokreta Let’s do it tijekom rujna mediteranske zemlje ujedinjene u rješavanju problema zagađenja mora organiziraju pilot akcije čišćenja priobalja i podmorja, kao najave za veliko događanje 11. svibnja 2014. kada će naša mediteranska kolijevka biti čišća.

Pozivu su se odazvale udruga Žmergo i Ugostiteljska škola Opatija te tim povodom 20. rujna 2013. od 14 do 16 sati, organizirati akciju čišćenja priobalja i šetnice Lungomare uz edukativno-promotivni program.

– U ovu aktivnost smo se uključili kako bi zainteresirali i zadržali pažnju učenika na očuvanju okoliša. Živimo na području gdje turizam predstavlja glavnu gospodarsku djelatnost, ali istovremeno je čimbenik onečišćenja našeg priobalja i podmorja. Budući da naša škola obrazuje i odgaja nove naraštaje turističkih djelatnika, čišćenjem priobalja i šetnice Lungomare omogućit ćemo učenicima da se iz prve ruke uvjere koliko turizam ponekad negativno utječe na izgled i čistoću naših obala. Na ovaj način potaknut ćemo ih da u svom budućem zvanju uvijek promoviraju zaštitu prirode i okoliša, a time i zdrav život. U vrijeme kada je boravak u zagušljivim kafićima postao trend i glavna razonoda među mladima, želimo ovom akcijom pružiti primjer te pokazati da se uz malo truda, izdvojenog slobodnog vremena na svježem zraku i u društvu prijatelja može doprinijeti čistoći svoga grada i tako spojiti ugodno s korisnim, rekla je pedagoginja Ugostiteljske škole Opatija, Jelena Barić.

Svi građani, ali i turisti ujedno su i zagađivači, i svatko od nas može i treba svjesno brinuti o okolišu i prirodi cijelo vrijeme pa i za vrijeme odmora. U rujnu se zbrajaju turistički rezultati, ali treba imati na umu da i priroda podvlači crtu i izdaje račun za ljetnu sezonu na Jadranu. Svaki građanin Hrvatke treba biti primjer, a posebice djelatnici u turizmu, na koji način očuvati temeljni resurs za rad i razvoj, okoliš i prirodu, naglašava Helena Traub, voditeljica kampanje.

Ova akcija je dio i kampanje Hrvatska volontira! kojom sudionici promoviraju volontiranje, napose mladih, kao važne karike za opće dobro.

plava_cistka_meditarenien_1

Nikola Cvjetović / PodUckun.net