Počast žrtvama fašizma u Lipi

lipaMatulji – Ovog petka, 30. travnja, navršit će se 66 godina od užasnog zločina njemačkih trupa koje su na taj datum 1944. godine pobili gotovo čitavo stanovništvo Lipe, sela u zaleđu Matulja, koje je pritom i uništeno do temelja. Užasan čin ubojstava, paleža, silovanja i pljački počinjen je kao odmazda na sve veće uspjehe boraca NOR-a koji su vodili organiziranu borbu za oslobođenje Istre i Rijeke od okupacije. Nekoliko dana prije Lipe, na sličan su način nastradala i mjesta Žejane te Male i Vele Mune.
Sjećanje na te stravične događaje obilježava se svake godine komemoracijama u sva tri mjesta, a ove će godine počast žrtvama odati i bivši predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić, koji je ujedno i počasni predsjednik SUBNOR-a.
U društvu Mesića, žrtvama će se pokloniti i primorsko-goranski župan Zlatko Komadina, saborski zastupnik talijanske manjine Furio Radin, delegacija Općine Matulji predvođena načelnikom Mariom Ćikovićem, predstavništvo matuljskih, primorsko-goranskih i istarskih antifašista te izaslanstva iz Italije i Slovenije.
Početak komemorativnih svečanosti zakazan je za 13 sati u Žejanama, 14 sati u Munama te 17 sati u Lipi.
Ivan Mellor

Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net