Počelo 26. savjetovanje Hrvatskog društva ekonomista – Ekonomska politika Hrvatske u 2019.

U Opatiji je započelo 26. savjetovanje Hrvatskog društva ekonomista – Ekonomska politika Hrvatske u 2019.

Opatija – Događaj koji već 26 godina okuplja vodeće hrvatske ekonomske znanstvenike i stručnjake te gospodarstvenike u Opatiji započeo je jutros u Grand Hotelu Adriatic. 26. savjetovanje Hrvatskog društva ekonomista – Ekonomska politika Hrvatske u 2019. svečano je otvoreno prigodnim izlaganjima o ekonomskoj politici Hrvatske u 2019.

Visoka pokroviteljica savjetovanja je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, koja je i sudjelovala na otvaranju savjetovanja. Tom prilikom održan je i kratki sastanak predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, izaslanika predsjednika Vlade RH, ministra zaštite okoliša i energetike Tomislava Ćorića, guvernera narodne banke Hrvatske Borisa Vujčića, istaknutih ekonomista, župana Primorsko-goranske županije Zlatka Komadine i gradonačelnika Opatije Ive Dujmića na kojem je bilo riječi o situaciji u brodogradnji, ali i o štetama koje je olujno jugo nanijelo Opatiji.

– Jasna vizija i strategija gospodarskog razvoja osobito je bitna u kontekstu geopolitičkih preslagivanja, u kojima Hrvatska treba kapitalizirati svoj položaj s aspekta geoprometnih pravaca i energetskih tokova, ali i stalnih poslovnih i tehnoloških promjena. Hrvatska, u tom pogledu, ima sve predispozicije postati prometnim sjecištem i snažnim energetskim čvorištem cijele Europe. Projekti koji su pred nama, LNG terminal, Jonsko-jadranski plinovod, priključak naših morskih luka i Luke Vukovar na ključne europske prometne koridore, izgradnja, primjerice, Pelješkog mosta i druge cijevi tunela Učka te razvoj hrvatske željeznice, znače punu i trajnu realizaciju hrvatskih razvojnih interesa, kojima ovi projekti daju visoku dodanu vrijednost i jamstvo nesmetanog razvoja pojedinih hrvatskih regija, ali i napretka cijele naše države. Ja sam veliki optimist i mogu sa sigurnošću kazati kako u svim svojim nastojanjima možemo uspjeti. Imamo dovoljno vlastite mudrosti i pameti, ali nam treba malo više odlučnosti, proaktivnosti i optimizma. Pri tome je nužna suradnja ekonomske znanosti i nositelja ekonomske politike koja može pridonijeti kvalitetnijem oblikovanju ekonomskih politika i provođenju reformi. U uvjerenju da će se ta suradnja dodatno intenzivirati, očekujem kako ću sljedeće godine u svojem obraćanju na ovome skupu ustvrditi da Hrvatska ne samo gospodarski napreduje nego ima i jasnu viziju i strategiju dugoročnog rasta i razvoja gospodarstva, istaknula je Grabar Kitarović na otvorenju skupa.

Savjetovanje se održava još sutra i prekosutra u Grand Hotelu Adriatic. Teme rasprave će biti izazovi ekonomske politike Hrvatske u 2019., gospodarske reforme, mirovinska reforma. Posljednji će dan savjetovanja biti održan Dan studenata ekonomskih fakulteta.

Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net