Počelo raskusuravanje: Do kraja kolovoza LRH će se podijeliti na dvije tvrtke @ Opatija

lrh_2013

Nije nerealno očekivati i skoru prodaju suvlasničkog paketa u LRH Hotelima Cavtat, na osnovu kojega bi – prema procjenama malih dioničara LRH – četiri jedinice lokalne samouprave mogle uprihoditi oko 80 milijuna kuna.

Opatija – Razdvajanje Liburnia Riviera Hotela na dvije tvrtke, najavljeno na nedavnoj sjednici Gradskog vijeća, dogodit će se već za manje od mjesec dana. Naime, glavna skupština LRH sazvana je za 26. kolovoza, a ključna točka te sjednice odnosi se upravo na ”razdvajanje” opatijskog i cavtatskog dijela poslovanja, koje bi trebali potvrditi vlasnici dionica.

Prema planu podjele, sadašnje društvo koje je procijenjeno na vrijednost od gotovo 900 milijuna kuna, svoj će kapital umanjiti za dvjestotinjak milijuna kuna vrijedan portfelj turističkih objekata u Cavtatu i Portorožu, koji će biti izdvojeni u zasebnu tvrtku nazvanu LRH Hoteli Cavtat. Dioničari pritom neće biti na gubitku, budući da će se sadašnjim vlasnicima za svaku dionicu LRH koju posjeduju ”pokloniti” po jedna dionica novog društva.

Promijenit će se i nominalna vrijednost dionica – LRH će sa dosadašnje ”zajedničke” nominale od 2.970 kuna ”pasti” na 2.300 kuna vrijednosti, dok će jedna dionica LRH Hotela Cavtat imati nominalnu vrijednost od 670 kuna. Već sada jasno je da su to cijene ispod realne vrijednosti obje tvrtke, budući da trenutačno dionica LRH na tržištu vrijedi oko 4.500 kuna, odnosno 50 posto više od ”nominale”. Analitičari stoga procijenuju kako će vrijednost obje dionice rasti i nakon razdvajanja tvrtki.

Prema nagađanjima medija, ali i izjavama liburnijskih čelnika koje su se mogle čuti proteklih mjeseci, osnovni razlog podjele jest nevoljkost lokalne vlasti da sudjeluje u vlasništvu ”izdvojenog pogona” LRH, odnosno lokaliteta koji se nalaze izvan ”zone interesa” lokalnih političara koja se kreće granicama bivše Općine Opatija.

Stoga nije nerealno očekivati i skoru prodaju suvlasničkog paketa u LRH Hotelima Cavtat, na osnovu kojega bi – prema procjenama malih dioničara LRH – četiri jedinice lokalne samouprave mogle uprihoditi oko 80 milijuna kuna.

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!