Počinje dodjela posuda za kompostiranje @ Opatija

Liburnija.net: Ervino Mrak

Liburnija.net: Ervino Mrak

…građanima će biti podijeljeno 112 posuda za kompostiranje dimenzija 70 sa 70 centimetara i visine od 82 centimetara…
…projekt financiraju Grad Opatija i PGŽ s ukupno 60 tisuća kuna…

Opatija – Početak dodjele posuda za kompostiranje opatijskim građanima najavili su na jučerašnjoj konferenciji za novinare direktor Komunalca Ervino Mrak, ekologinja liburnijskog komunalnog poduzeća Daniela Karuza i zamjenica opatijskog gradonačelnika Marina Gašparić.
U ovoj akciji bit će podijeljeno 112 kompostera, a građani ih u Komunalcu mogu preuzeti već danas, a direktor liburnijskog komunalnog poduzeća Ervino Mrak istaknuo je kako su komposteri dimenzija 70 sa 70 centimetara i visine od 82 centimetara, pa će ga građani moći preuzeti i osobnim automobilom.
– U ukupnom otpadu, bio-otpad sudjeluje s čak 35 posto, pa bi se kompostiranjem i maksimalnim iskorištavanjem zelenog otpada ukupna količina proizvedenog otpada mogla smanjiti čak za trećinu. Treba konstatirati i da apeliramo na građane da ne spaljuju otpad, nego da se predbilježe za komposter, što je kvalitetnije rješenje i zbog ekoloških, ali i sigurnosnih razloga, kazao je direktor Komunalca Ervino Mrak.
kompostiranje_sm
Nabavku kompostera financirali su Grad Opatija i Županija Primorsko-goranska s ukupno 60 tisuća kuna, a najavljen je i mogući nastavak akcije, ako se nastavi velik interes građana.
– Interes građana već je sada velik, jer se za dodjelu kompostera prijavilo čak 145 građana, a kako bi dobili kompostere, oni moraju podmiriti sva dugovanja prema Gradu i Komunalcu, kazala je Gašparić.
U svakom kompletu dolazi posuda za kompostiranje, sredstvo za razgradnju komposta i brošura sa uputama za korištenje.
– S gornje strane kompostera nalazi se poklopac koji se otvara, a u posudu se stavlja sloj granja, sloj zemlje te sloj organskog otpada iz domaćinstva, poput kora od banana ili sličnih prirodnih materijala. Dodaje se ubrzivač sazrijevanja koji se nalazi u kompletu, pa se proces kompostiranja smanjuje na period od tri do šest mjeseci. S donje strane posude nalazi se otvor putem kojega se može izvući rešetka s kompostom, koji se tada može koristiti za prihranjivanje vrtova. Važno je napomenuti da zeleni otpad poput granja mora biti čim sitnije narezan kako bi se proces ubrzao, a za svrhu usitnjavanja Komunalac je nabavio i tri drobilice koje se mogu iznajmiti za cijenu od 30 kuna dnevno, kazala je ekologinja Daniela Karuza.
Davor Žic / Liburnija.net
___________________________________________________________________________________________
Portal Liburnija.net; Vaše novosti iz Liburnije – Opatija, Kastav, Matulji, Lovran i Mošćenička Draga

error: Content is protected !!