Počinje zimsko računanje vremena – kazaljke na satu pomaknite noćas sat unatrag

Podsjećamo vozače da, prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, u razdoblju zimskog računanja vremena na motornom vozilu za vrijeme vožnje moraju danju imati upaljena dnevna ili kratka svjetla.

Opatija, Matulji, Lovran, Mošćenička Draga, Kastav – Ljetno računanje vremena završava u nedjelju, 28. listopada, pomicanjem kazaljke za jedan sat unatrag. U noći sa subote na nedjelju u tri sata završava ljetno računanje vremena i pomicanjem za jedan sat unatrag počinje računanje vremena po srednjoeuropskom zonskom vremenu, čime će se “dobiti” jedan sat spavanja duže.

Sukladno Uredbi o računanju vremena, ljetno računanje vremena završava u nedjelju, 28. listopada, u 3 sata, tako što se pomicanjem za jedan sat unatrag vrijeme u 3 sata računa kao 2 sata, izvijestio je Državni zavod za mjeriteljstvo.

Podsjećamo vozače da, prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, u razdoblju zimskog računanja vremena na motornom vozilu za vrijeme vožnje moraju danju imati upaljena dnevna ili kratka svjetla. Također, i vozači bicikala od prvog sumraka do potpunog svanuća te u slučaju smanjene vidljivosti, na biciklu moraju imati upaljeno jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani bicikla. Vozači mopeda i motocikala dužni su tijekom cijele godine danju imati upaljena kratka svjetla na vozilu. U slučaju nepoštivanja iznesenih zakonskih odredbi, vozač će se kazniti novčanom kaznom od 300,00 kuna. Ovim putem apeliramo na vozače da tijekom vožnje na vozilu imaju upaljena svjetla, kako bi bili što uočljiviji drugim sudionicima u prometu.