Počinje zimsko računanje vremena – Kazaljke na satu pomaknite noćas sat unatrag

Prema pravilu novog Zakona o sigurnosti prometa na cestama, vozači automobila više nisu dužni paliti dnevna svjetla odmah s prestankom ljetnog računanja vremena, već to moraju raditi od 1. studenoga.

Opatija, Matulji, Lovran, Mošćenička Draga, Kastav – Ljetno računanje vremena završava u nedjelju, 27. listopada, pomicanjem kazaljke za jedan sat unatrag. U noći sa subote na nedjelju u tri sata završava ljetno računanje vremena i pomicanjem za jedan sat unatrag počinje računanje vremena po srednjoeuropskom zonskom vremenu, čime će se “dobiti” jedan sat spavanja duže.

Sukladno Uredbi o računanju vremena, ljetno računanje vremena završava u nedjelju, 28. listopada, u 3 sata, tako što se pomicanjem za jedan sat unatrag vrijeme u 3 sata računa kao 2 sata, izvijestio je Državni zavod za mjeriteljstvo.

Prema pravilu novog Zakona o sigurnosti prometa na cestama, vozači automobila više nisu dužni paliti dnevna svjetla odmah s prestankom ljetnog računanja vremena, već to moraju raditi od 1. studenoga. Također, i vozači bicikala od prvog sumraka do potpunog svanuća te u slučaju smanjene vidljivosti, na biciklu moraju imati upaljeno jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani bicikla. Vozači mopeda i motocikala dužni su tijekom cijele godine danju imati upaljena kratka svjetla na vozilu. U slučaju nepoštivanja iznesenih zakonskih odredbi, vozač će se kazniti novčanom kaznom od 300,00 kuna. Ovim putem apeliramo na vozače da tijekom vožnje na vozilu imaju upaljena svjetla, kako bi bili što uočljiviji drugim sudionicima u prometu.

Na ljetno računanje vremena vraćamo se 31. ožujka sljedeće godine, no praksa pomicanja sata uskoro bi trebala otići u povijest jer je Europski parlament podržao prijedlog kojim se od 2021. na razini Europske unije ukida polugodišnje pomicanje sata. Zemljama članicama prepušta se odluka o tome koji će način računanja vremena odabrati kao stalan, što bi trebalo započeti 1. travnja 2021. godine.