Pod ložom – iznad svih izlaže Vinko Šaina @ Kastav

Arhiva Liburnija.net: Kastavska loža

Arhiva Liburnija.net: Kastavska loža

Autor nam dolazi iz Labina, mitskog grada kome još davno, davno, stari Kelti udahnuše život i nadjenuše mu ime Albuin, što će reći mjesto na brdu gdje se rađa svjetlost.

Kastav – Vinko Šaina, istarski likovni umjetnik, izložit će svoje radove ove subote, 27. srpnja, ”Pod ložom – iznad svih”, u staroj Gradskoj loži grada Kastva od 12 do 22 sata, a zatvaranje ove jednodnevne izložbe započinje u 20 h performansom ”Zona kreativnog stvaranja”.

– Autor nam dolazi iz Labina, mitskog grada kome još davno, davno, stari Kelti udahnuše život i nadjenuše mu ime Albuin, što će reći mjesto na brdu gdje se rađa svjetlost. I uistinu možemo kazati kako nas autor kroz svoje radove na tren vraća u taj idilični praiskonski svijet, gdje život funkcionira gotovo na razini idealnoga. Njegovi su uradci vrhunski osmišljeni i satkani iz tisuću mističnih motiva primorskoga krajobraza zaogrnuti plavetnilom nebeskog beskraja i morskog prostranstva.

Pred gledateljem se odjednom pojavljuje jedan nadrealistični, virtualni svijet koji je u svojoj biti fiktivan, a diskretno nudi privid stvarnoga. Gledatelju će se, zastavši pred slikom, ne jednom pričiniti da tamo negdje u nekom kutku prepoznaje neku uvalu ili puntu iz djetinjstva, Učku goru i Velebit čak s kojega vila kliče. Šainini radovi ne nastaju odjednom. Kist i boja su samo završni čin jednog misaonog i duhovnog procesa u koji autor ulazi emocionalnom silinom poput plominske bure, koja razgrće sve pred sobom, da bi se uskoro samozatajno poput lahora pritajio, gotovo Klovićevski minuciozno zabilježio zapjenjeni val na pučini, mahovinom obrasli kamen ili žuti cvijet brnistre.
Odabir boja je logičan posljedak emocionalnog titraja, duhovnog stanja u kojemu se pri stvaralačkom zanosu umjetnik nalazi, svjestan poput srednjovjekovnog ikonografa, da je samo produžena ruka Svevišnjega i da je njegovo djelo najdraži dar ljudima, napisao je o umjetniku dr.sci. Alojz Štoković.

Vinko Šaina, rođen 1953. godine u Puli, član je HDLU Zagreb i HDLU Istre. Izlagao je na 40-tak samostalnih izložbi, preko stotinu skupnih izložaba u zemlji i inozemstvu te sudjeluje na desetak likovnih kolonija. Za svoj dosadašnji rad višestruko je nagrađivan. Osim slikarstvom bavi se i galerijskom djelatnošću. Od 1991. do 1993. godine trajala je obimna i zahtjevna sanacija, rekonstrukcija i restauracija sakralnog objekta, ujedno i spomenika kulture, Crkve Gospe Karmelske u kojoj je utemeljio galeriju ”Alvona”. O njegovom radu snimljen je dokumentarni film u produkciji HRT-a, a djela mu se nalaze u mnogim javnim i privatnim zbirkama. Živi, stvara i djeluje u Labinu.

Ivan Mellor / Liburnija.net

error: Content is protected !!