Podmorska izložba skulptura Siniše Majkusa

podvodni_sinisa-majkus-1…skulpture će noću biti osvijetljene podmorskom rasvjetom…
…izložba će biti otvorena 27. srpnja 2011. u 18 sati, a svi zainteresirani “ronioci” mogu je pogledati do 31. kolovoza…

Opatija – Hrvatski muzej turizma poziva vas na razgledavanje atraktivne podmorske izložbe: skulpture Siniše Majkusa, renomiranog hrvatskog akademskog kipara, postavljene su na morskom dnu na dubini od oko 4 metra, na pjeskovitom dijelu podmorja između kupališta hotela Kvarner i kupališta Angiolina, na udaljenosti od oko 100 metara od obale.
Izložba će biti otvorena 27. srpnja 2011. u 18 sati, a svi zainteresirani “ronioci” mogu je pogledati do 31. kolovoza. Područje podmorske galerije bit će označeno plutačama, a skulpture će noću biti osvijetljene podmorskom rasvjetom.
podvodni_sinisa-majkus-3
Ovu nesvakidašnju podmorsku galeriju Mirjana Kos, ravnateljica Hrvatskog muzeja turizma, u katalogu izložbe opisuje riječima: ”Kada su skulpture Siniše Majkusa uranjane u more, ono ih je obuhvatilo i uvuklo u sebe žičane strukture. Meko su legle na sitni blistavi pijesak i ukopale se u morsko dno. Dobile su novu dimenziju – sada su ispunjene slanim fluidom promjenjivog sadržaja. (…) Kad vjetar zapuše i valovi uzburkaju površinu, dignu se čestice fine pržine, zamute podmorsku vidljivost pa izložba dobije novu, mističnu vizuru u sfumato rezoluciji. Simbioza podmorskog ambijenta i skulptura stvorila je kinetičku umjetnost u doslovnom smislu.“
Siniša Majkus rođen je 1962. u Rijeci. Diplomirao je 1989. na Grafičkom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, u klasi prof. Miroslava Šuteja, a danas predaje na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci. Pripada mlađem kiparskom naraštaju koji je stasao početkom devedesetih. Izlagao je na brojnim samostalnim (od 1984.) i skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu (Rijeka, Pula, Poreču, Rovinj, Zagreb, Split, Dubrovnik, Osijek, Ljubljana, Maribor, Trst, Oderz, Pordenone, Treviso, Prag, Bratislava, Valencija, Lisabon, Kairo, Peking…), te je dobitnik mnogobrojnih nagrada. Između ostalog, dobitnik je Rektorove nagrade Sveučilišta u Zagrebu (1988.), Druge nagrade Biennala mladih Mediterana u Rijeci (1995.), Nagrade na 6.triennalu hrvatskog kiparstva u Zagrebu (1997.), Prve nagrade na Grisiji u Rovinju (1999.), te godišnje Nagrade Vladimir Nazor za 2005. godinu. Živi i radi u Matuljima.

Liburnija.net: Podmorska izložba skulptura Siniše Majkusa @ Opatija

Liburnija.net: Podmorska izložba skulptura Siniše Majkusa @ Opatija


Nikola Cvjetović / Liburnija.net

error: Content is protected !!