Poklonimo svojem životu trijeznost

liburnijanet_udruga_lijecenih_alkohol…održana je jubilarna 35.godišnja skupština udruge liječenih ovisnika o alkoholu “Opatija“…
…naš je Klub mjesto prijateljstva, tolerancije i uvjerenja da se može učiti cijelog života…

Opatija – Udruga liječenih ovisnika o alkoholu ”Opatija” djeluje od 18.04.1975., a krenula je na inicijativu Dr. Milana Gudelja dok su njezini utemeljitelji bili dr. Đino Prenc te socijalne radnice Centra za socijalni rad Opatija – Selak Smilja, Grgurina Gordana i Šinko Desanka.
Danas nakon 35 godina uvijek u isto vrijeme i na istom mjestu čeka ih topli kutak trijeznih ljudi dobre volje koji pomažu i ohrabruju kada je teško. U klubu, koji od početka rada djeluje u prostorijama Doma za starije i nemoćne Volosko, kao stručni djelatnik već 22 godine ULA vodi v.m.s. Katarina Dodić.

Liburnija.net: V.m.s. Katarina Dodić - Stručna djelatnica Udruge

Liburnija.net: V.m.s. Katarina Dodić - Stručna djelatnica Udruge


Dolaskom sve većeg broja članova od 1999. godine ULA Opatija radi u dvije grupe, a danas broje 55 članova. Od toga dvadeset i jedna obitelj i trinaest samaca, tako da su oformili i treću grupu.
Njihov se rad prvenstveno temelji na uspostavi ljudskog odnosa između ovisnika o alkoholu koji se liječe, zatim njega i njegove obitelji, te između njega i terapeuta.
– Danas od aktivnih članova u Klubu 14. godina apstinira jedna obitelj i jedan samac; 12 godina jedna obitelj; 10 godina dva samca ; devet godina jedan samac; 6 godina jedna obitelj; 5 godina jedna obitelj; 3 godine dvije obitelji i jedan samac; 2 godine četiri obitelji i dva samca; 1 godinu tri obitelji i manje od 1 godine osam obitelji i šest samaca. Bez Kluba nema liječenja alkoholizma. Naš je rad ozbiljan, zahtjevan, dugotrajan, naporan i ne može počivati na improvizaciji i entuzijazmu pojedinaca. S toga je nužno i dalje stručno usavršavanje djelatnika i supervizija rada. Naš rad ne bi bio moguć i tako uspješan da nema razumijevanja, podrške i financijske pomoći Socijalnih vijeća Grada Opatije, Općine Lovran i Mošćeničke Drage, a u posljednjih tri godine i Opće uprave za zdravstvo i socijalnu skrb Primorsko-goranske županije, kazali su nam u Udruzi.
Na Skupštini je bilo prisutno 45 članova, od pozvanih klubova s područja Primorsko goranske i Istarske županije, pozivu su se odazvali članovi kluba ”Delnice” – na čelu sa gospodinom Pleše, apstinentom sa najduljim stažem u Hrvatskoj, u trajanju od 43 godine.
Liburnija.net: Skupština @ Zora, Opatija

Liburnija.net: Skupština @ Zora, Opatija


Na skupštini su prihvaćena Izvješća za 2010 godinu, program i financijski plan za 2011, te su podijeljena priznanja za ostvarenu apstinenciju od 1 do 14 godina, a Klub je dobio priznanje povodom 35. godina doprinosa alkohološkoj djelatnosti i pomoć u promicanju trijeznog, zdravog i sretnog obiteljskog života u zajednici od Hrvatskog saveza klubova liječenih alkoholičara.
– Naš je Klub mjesto prijateljstva, tolerancije i uvjerenja da se može učiti cijelog života. Na tom mjestu naučimo voljeti sebe i druge, nalazimo sreću i u prilici smo neprestano druge donirati s iskrenim i toplim riječima. A to nam je garancija za sigurnu apstinenciju, poručili su iz Udruge.
liburnijanet_udruga_lijecenih_alkohol-2
Nikola Cvjetović / Liburnija.net
Foto: Sanja Prodan

error: Content is protected !!