Pokret ostanka: Predstavljene inicijative Mosta iz zdravstva, pravosuđa, javne uprave, demografije i poduzetništva @ Opatija

Pokretom ostanka nastavljamo borbu protiv pogodovanja koje je uništilo ovu državu, i dalje je uništava, kao što vidimo na najnovijim događanjima vezanim za situaciju u vezi Agrokora – kazao je predsjednik stranke Božo Petrov.

Opatija – Most nezavisnih lista održao je danas u Opatiji drugu od pet programskih konvencija naziva „Pokret ostanka“ na kojoj je članovima, simpatizerima i medijima predstavio inicijative na koje se planira fokusirati u bliskoj budućnosti.

Regionalni koordinator i saborski zastupnik Mosta Ante Pranić predstavio je inicijative s područja javne uprave, saborska zastupnica Mosta dr.sc. Ines Strenja Linić govorila je o području zdravstva, pravosuđe je predstavila stručna suradnica Mosta Maja Grubišin, demografske mjere pravnica Mosta Petra Mandić, a poduzetništvo koordinator programskih savjeta Antonio Pešut.

Osim inicijativa predstavljen je način rada kluba zastupnika, programskih savjeta, platforme Pokret ostanka, organizacije na terenu te se nazočnima obratio predsjednik stranke Božo Petrov.

– Danas znam koliko je teško promijeniti stvari koje su zabetonirane desetljećima. Ali vi ste ključ! Vi ste ti koji se moraju uključiti kako bi se stvari promijenile. Da ne bi svojoj djeci ostavili jedinu mogućnost, a to je odlazak iz zemlje. Može biti drugačije. Pokretom ostanka nastavljamo borbu protiv pogodovanja koje je uništilo ovu državu, i dalje je uništava, kao što vidimo na najnovijim događanjima vezanim za situaciju u vezi Agrokora. Porazno je da trenutak koji smo trebali iskoristiti za novi početak, pod vodstvom ove Vlade koristimo za nastavljanje ustaljenih metoda djelovanja koje su nas toliko koštale, a vidimo da koštaju i dalje. Pogodovanje i sustavno uništavanje države aktualno je i danas kao i proteklih dvadesetak godina, istaknuo je u svom izlaganju Božo Petrov.

Prijedlozi Mosta tako podrazumijevaju učinkovitu javnu upravu u službi svih građana, a na skupu je istaknuto kako postoje tri projekta koja je Most napravio i za njih su osigurana sredstva EU, a od travnja prošle godine skupljaju prašinu u ladici Ministarstva uprave. To je pilot uvođenja sustava upravljanja kvalitetom u javnu upravu Republike Hrvatske, pilot razvoja kompetencijskog okvira za zaposlene u javnoj upravi te e-poslovanje.
Na području zdravstva, kako je istaknula Strenja Linić, ključni potezi koji su potrebni hrvatskom zdravstu su osiguranje financijske stabilnosti zdravstvenog sustava, očuvanje liječničkog kadra, upravljanje kvalitetom zdravstvenih ishoda te primarna zdravstvena zaštita kao „gate keeper”. U sklopu toga, predložene su inicijativa osnivanja nacionalnog registra zbrinjavanja politraumatiziranih pacijenata te suvremene ekipirane medicinske helikopterske i brze brodske hitne službe. Most je u saborsku proceduru, vezano uz područje zdravstva, uputio i izmjene Zakona o reprezentativnosti te izmjene Kaznenog zakona kako bi se snažnije sankcionirali napadi na lječnike, a u pripremi je i Zakon o provedbi nacionalnih preventivnih programa.

Petra Mandić, pravnica i članica Nadzornog odbora Mosta, predstavila je demografske mjere koje uključuju delimitiranje roditeljskih naknada za drugih 6 mjeseci rodiljnog dopusta, za blizance, treće, te svako sljedeće dijete do 3 godine života, rad na pola radnog vremena do 10. godine života djeteta (alternativa mjeri majki odgajateljica koje tako odlaze s tržišta rada), uvođenje dječjeg doplatka za djecu iz obitelji s 4 i više djece neovisno o imovinskom cenzusa, regulaciju radnog vremena vrtića sukladno potrebama roditelja te vraćanje financiranja prijevoza učenika i sufinanciranje udžbenika na nacionalnu razinu.

Prijedloge inicijativa iz područja pravosuđa predstavila je Maja Grubišin, bivša državna tajnica u Ministarstvu pravosuđa. Ciljevi su jačanje vladavine prava i jednakosti građana pred zakonom, podizanje kvalitete pravosudnog sustava, podizanje povjerenja građana u pravosudni sustav te iskorjenjivanje negativne selekcije kod postupka imenovanja sudaca i državnih odvjetnika.

Poduzetništvo je predstavio koordinator Mostovih programskih savjeta Antonio Pešut. Detektirano je ukupno 27 mjera koje će Most predložiti, s ciljem rasterećenja poduzetnika kako bi ulagali sredstva u širenje svoga posla i zapošljavanje. Smanjenje nameta i korigiranje raznih pravilnika, pružanje mogućnosti da i studenti budu poduzetnici, te da poduzetniku mogu pomagati članovi obitelji, bez zasnivanja radnog odnosa.

Davor Žic / PodUčkun.net
Foto: most-nl.com

error: Content is protected !!