Policija traži novi dom – Ili na Tošinu ili izvan Opatije

Villa Keglević

Situacija je dodatno otegotna za sve stanovnike Liburnije, ako se ne pronađe brzo i adekvatno rješenje, jer bi sve dokumente i upravne poslove ubuduće trebali raditi na Zametu ili na Viškovu. S obzirom na turizam kao primarnu djelatnost našeg kraja, ali i ogromnu površinu koju pokrivaju službenici opatijske policije – od Brestove do Muna i Rupe, sigurnosni aspekt dodatno bi bio srozan.

Opatija – Enormna cijena zakupa vile Keglević, koja na godišnjoj razini iznosi skoro milijun kuna, koja je dom opatijske policije ponovo je aktualizirala goruću temu koja se svakih nekoliko godina počne povlačiti po medijima – preseljenje policijske postaje na neku primjereniju lokaciju.

Ovaj put stvari su ipak dobile ozbiljniji ton, kada se je prema novom prostornom planu koji bi uskoro trebao biti usvojen pronašla i odgovarajuća lokacija na samom ulasku u grad. Naime, prema prijedlogu plana pozicija za postaju predviđena je između Nove ceste i ulice Giuseppea Verdija te glavne prometnice koja vodi prema Voloskom.

Prema informacija kojima raspolažemo Ministarstvo unutarnjih poslova osiguralo je financijska sredstva za izgradnju postaje koja bi dom opatijskoj policiji trebala postati početkom 2019. godine.
Kao i svaka promjena, pogotovo intervencije u prostoru, ni ova nije prošla glatko. Tako je nedavno održan i zbor građana Mjesnog odbora Tošina, a u borbu za pretvaranje spomenute čestice u zelenu površinu krenuli su s peticijom na području Mjesnog odbora. Centar Opatije, tj. prostor između Nove ceste i donje ceste ne obiluje baš s terenima na kojima se može nešto ozbiljnije graditi tako da se tošinska priča aktualizira svakih nekoliko godina – od prvog prijedloga za izgradnju dječjeg vrtića, preko smještanja vatrogasnog doma, pa do ove posljednje – izgradnje zgrade policijske postaje.

Kako smo doznali, ruku opatijskoj policiji, dao je matuljski načelnik Mario Ćiković, koji je jednu lokaciju predvidio za privremeni smještaj postaje dok se ne izgradi nova zgrada. Također, na posljednjoj tiskovnoj predsjednik opatijskog Gradskog vijeća, Robert Kurelić, istaknuo je kada se radi o prostorima od interesa za građane Opatije da bi i zgrada aktualnog dječjeg vrtića mogla poslužiti za smještaj policije. No, prema informacija s kojima raspolažemo sve su ovo vatrogasna rješenja s kojima se neće problem riješiti na dulje staze.

Također, situacija je dodatno otegotna za sve stanovnike Liburnije, ako se ne pronađe brzo i adekvatno rješenje, jer bi sve dokumente i upravne poslove ubuduće trebali raditi na Zametu ili na Viškovu. S obzirom na turizam kao primarnu djelatnost našeg kraja, ali i ogromnu površinu koju pokrivaju službenici opatijske policije – od Brestove do Muna i Rupe, sigurnosni aspekt dodatno bi bio srozan.

Ostaje vidjeti kako će se u bliskoj budućnosti stvari razvijati, ili ćemo još jednu instituciju na području grada Opatije – izgubiti.

N. Cvjetović / PodUčkun.net

error: Content is protected !!