Politička podjela Općinskog vijeća: HNS i IDS u vlasti, a HDZ, SDP, HSU, PGS, LIST i nezavisni zajedno u oporbi @ Matulji

Tko je u vlasti, a tko u oporbi?

Tko je u vlasti, a tko u oporbi?

Tako je neobični saziv matuljskog Vijeća, koji je i ranije bio poznat po pojedinim svojim ”ekscentričnostima” i na oproštaju ostao dosljedan – jedini je to parlament u kojem je oporba brojnija od većine…

Matulji – Tko je bio na vlasti, a tko u oporbi u Matuljima pred raspuštanje Vijeća? Osim što se glavni akteri trenutačnih predizbornih aktivnosti ne mogu dogovoriti niti oko toga tko je odgovoran za situaciju u kojoj su se našli – onu u kojoj se bore za naklonost birača svega godinu dana prije redovnih izbora – teško je složiti i jasnu sliku oko toga koja se stranka našla s koje ”strane barikade”.

Naime, prema samom opredjeljenju vijećnika koji su u izjavi za Županijsko izborno povjerenstvo trebali dati svoj stav o tome jesu li bili dio većine ili oporbe, ispada da su na vlasti bili samo HNS i IDS, a svi ostali izjasnili su se oporbenima.

Najveće iznenađenje pritom je stav trojice predstavnika koalicije SDP-HSU – Vedrana Kinkele, Ilije Bakića te predsjednika vijeća Slobodana Juračića – koji su se svrstali među ”oporbenjake” iako su u trenutku raspuštanja Vijeća držali poziciju načelnika i zamjenika, kao i onu čelnika lokalnog parlamenta. Kinkela, aktualni kandidat za zamjenika načelnika, objasnio je taj stav činjenicom da su u trenutku raspuštanja Vijeća – koje se dogodilo nakon povlačenja proračuna – njihovi, IDS-ovi i PGS-ovi vijećnici bili nadglasani od strane HNS-a, nezavisnih vijećnika, HDZ-a i LIST-a.

politicka_podjela_matulji

– Obzirom da se većina formirala na temelju prihvaćanja amandmana na proračun, u tom trenutku naši vijećnici nisu mogli biti dijelom većine jer su imali suprotan stav. Očito je zato da smo završili u manjini, odnosno u oporbi, kazao je Kinkela.

Tako službeni zaključak predsjednika izbornog povjerenstva Veljka Miškulina glasi da ”iz očitovanja vijećnika proizlazi da se oporbenim strankama imaju smatrati HDZ, PGS, LIST, SDP, HSU, a većinskim IDS i HNS.

– Možda su se SDP-ovci i prije aktualnih prijevremenih izbora pomirili sa činjenicom da su dio oporbe, odnosno da neće sudjelovati u vlasti, kazao je predsjednik HNS-a Marin Klanac.

No, ovakva podjela imat će utjecaj i na raspodjelu mjesta u biračkim odborima, koja se dijele između većine i manjine – očito je da će ”gužva” vladati među ”manjicima”, što je naljutilo predstavnike HDZ-a.
– Očito je da SDP-ovcima i HSU-ovcima u interesu da cirkus u njihovoj režiji traje i dalje, kazao je bivši vijećnik Alan Ujčić.

Tako je neobični saziv matuljskog Vijeća, koji je i ranije bio poznat po pojedinim svojim ”ekscentričnostima” i na oproštaju ostao dosljedan – jedini je to parlament u kojem je oporba brojnija od većine…

Davor Žic / PodUčkun.net

Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net