Polka s okomitim titrajima ili ti ga – potresujka @ Matulji

Liburnija.net: Tečaj potresujke @ Hangar

Svi kojima je potresujka draga, imat će je priliku ”prakticirati” subotom u sklopu škole što se održava u Hangaru od 18 do 20 sati, a cijena dvosatnog tečaja iznosi 25 kuna po osobi.

Matulji – Potresujka je polka s okomitim titrajima. To je njezin prvobitni i najstariji oblik, koji se ponegdje zadržao – s pojačanim titrajima – dok su se ponegdje titraji posve izgubili. Oblik s titrajima, pod nazivom tanac po staro, a u novije vrijeme potresujka, svoj je kontinuitet doživio na Hrvatskom primorju, posebice na području Kastavštine. Štoviše, u vrijeme ča-vala i glazbene komercijalizacije čakavskog i primorskog identiteta potresujka doživljava procvat popularnosti – i u područjima u kojima kontinuirano postoji i ondje gdje je zaboravljena, kao i tamo gdje je nije ni bilo. Diljem Hrvatskog primorja osnivaju se škole potresujke, koje pohađaju i domaći i udomaćeni, a dolaze čak i zainteresirani polaznici iz susjednih zemalja. Potresujka postaje brend, no njezine finese i dalje znaju samo oni koji su uz nju rasli…

Arhiva Liburnija.net

Tako barem kaže dokumentarni film ”Potresujka” koji je tijekom lanjske godine sniman u Matuljima i okolici, a koji je svoju premijeru imao ove subote ujutro na prvom programu Hrvatske televizije. No, i oni koji nisu uspjeli pogledati film, imat će šanse za ”reprizu”, na završnoj svečanosti škole potresujke koju organizira Turistička zajednica Matulja.

– Završna fešta održat će se 15. prosinca uz živu glazbu i degustaciju domaćih specijaliteta za sve nazočne, a polaznicima naše škole podijelit ćemo diplome za Autohtonega tancura i Autohtonu tancuricu. Tada ćemo ponovo prikazati i film koji je snimila ekipa HTV-a, a koji je prikazan u subotu ujutro na televiziji, pa pozivam sve koji ga još nisu imali prilike pogledati da nam se pridruže. Film je bio doista odličan i kvalitetno je prikazao osnove potresujke kao plesa koji nije specifičan samo za Matulje nego se plesao i na drugim područjima, a za daljnje istraživanje ipak će trebati jedan dublji pristup, kazala je direktorica TZ Matulji Marijana Kalčić Grlaš.

Do tada, svi kojima je potresujka draga, imat će je priliku ”prakticirati” subotom u sklopu škole što se održava u Hangaru od 18 do 20 sati, a cijena dvosatnog tečaja iznosi 25 kuna po osobi.

Davor Žic / Liburnija.net