Polugodišnje izvješće o proračunu – rođeno više djece i izgrađeno više kuća nego lani @ Matulji

opcina_matulji_foto

Komunalni doprinos realiziran je u prvih šest mjeseci u iznosu od gotovo milijun kuna, što je čak 70 posto više nego lani u isto vrijeme, pa taj podatak ipak govori da Matulji nisu manje privlačni, budući da se očito u prvoj polovici 2014. godine gradilo znatno više objekata nego lani, što možda ima veze i s konstantnim povećanjem broja stanovnika.

Matulji – Polugodišnji izvještaj o izvršenju proračuna, prezentiran na jučerašnjoj sjednici matuljskog Općinskog vijeća, donio je naoko kontradiktorne podatke, posebice u dijelu poreznih prihoda i komunalnog doprinosa koji mogu sugerirati gospodarski rast ili pad. U matuljskom slučaju, čini se, podaci ipak ukazuju na svojevrsnu stagnaciju, s blagim padom u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Tako je prihod od poreza na dohodak, koji se isplaćuje iz primanja stanovništva, otprilike na lanjskoj razini, no prihod od poreza na promet nekretnina koji je 30 posto manji nego u prvom polugodištu lani pokazuje značajan pad interesa za poslovnim i stambenim prostorima na matuljskom području. Ipak, komunalni doprinos realiziran je u prvih šest mjeseci u iznosu od gotovo milijun kuna, što je čak 70 posto više nego lani u isto vrijeme, pa taj podatak ipak govori da Matulji nisu manje privlačni, budući da se očito u prvoj polovici 2014. godine gradilo znatno više objekata nego lani, što možda ima veze i s konstantnim povećanjem broja stanovnika.

– Pomoć za novorođenu djecu je sedam posto veća u odnosu na plan za prvih 6 mjeseci i ukazuje na stalni porast nataliteta u Općini Matulji, kazao je načelnik Mario Ćiković, koji je u svom izvješću o radu za prvi dio godine posebno istaknuo radove na dovršetku školske sportske dvorane i dječeg igrališta u centru.

– Cijelo vrijeme održavanje radova pratili su izuzetno loši vremenski uvjeti, no usprkos tome, pa i problemima s izvođačima radova, predana je na uporabu građanima, najprije garaža s 56 parkirnih mjesta i otvoreno parkiralište na dijelu budućeg Multimedijalnog centra, nakon toga sportska dvorana s toplom vezom učenicima i sportskim klubovima, a nakon više od 30 godina djeca Dječjeg vrtića dobila su na upotrebu moderno opremljeno rekonstruirano dječje igralište, kazao je Ćiković.

Upravo je u komunalnom sustavu ostvareno i najviše rashoda u prvom polugodištu, ukupno nešto iznad 21 milijun kuna, što je, doduše, izvršenje od tek 75 posto u odnosu na planirana sredstva i 52 posto u odnosu na isto razdoblje lani.

Davor Žic / PodUčkun.net

Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net