Pomoć za 1.422 građana: Umirovljenicima za Uskrs iz gradskog proračuna isplaćeno 711 tisuća kuna @ Opatija

Tijekom proteklih tjedana isplaćivana su i sredstva za srednjoškolce, u visini od 750 kuna po osobi, a za 238 učenika isplaćeno je ukupno 178.500 kuna.

Opatija – Ukupno 711 tisuća kuna isplaćeno je iz gradskog proračuna kao „uskrsnica“ za umirovljenike, odnosno – kao mjera financijske pomoći u iznosu od 500 kuna – a to pravo ostvarilo je ukupno 1.422 Opatijca, istaknuto je na nedavnoj tiskovnoj konferenciji na kojoj su sudjelovali gradonačelnik Opatije Ivo Dujmić sa zamjenicima te voditeljica Odsjeka za društvene djelatnosti Zlata Torbarina.

Iznos od 711 tisuća kuna zapravo predstavlja polovicu godišnje novčane pomoći na koju ostvaruju umirovljenici, budući da bi se drugi dio – još po 500 kuna – trebao isplatiti u predbožićno vrijeme. Proračunom Grada Opatije, odnosno javnim potrebama u socijalnoj i zdravstvenoj zaštiti, a za pomoć za umirovljenike osigurano je 3.160.000 kuna. Pomoć se osigurava u skladu s Odlukom o socijalnoj skrbi i zdravstvenoj zaštiti i to dva puta po 500 kuna jednokratne novčane pomoći za Uskrs i Božić te financiranje dopunskog zdravstvenog osiguranja (DZO) u visini od 840 kuna.

Rok za podnošenje zahtjeva za ostvarivanje prava na financijsku pomoć bio je 28.veljače, dok se zahtjevi za ostvarivanje prava na financiranje dopunskog osiguranja zaprimaju do kraja studenog. Kako su kazali iz gradske uprave, zaprimljeno je 1.399 zahtjeva za pomoć; od toga je 1.346 je odobreno za što se isplatilo 673.000 kn.

Na konferenciji je naglašeno da je tijekom utvrđivanja stvarnog stanja na terenu Grad Opatija ostvario izuzetno dobru suradnju s HZMO, Ispostava Opatija, Poreznom upravom Opatija te s Policijskom postajom Opatija.

– Sredstva su doznačena umirovljenicima kako bi se svi stigli na vrijeme „pripremiti“ za Uskrs. Naknade za Božić isplatit će se početkom prosinca, kada će se korisnicima dostaviti i sredstva za dopunsko zdravstveno osiguranje, dodao je gradonačelnik Dujmić.

Pomoć za Uskrs također je doznačena i umirovljenicima s mirovinom do 1.300 kuna, kao zasebno pravo, na što je zahtjev podnijelo 18 korisnika i svi zadovoljavaju uvjete propisane Odlukom. U tu svrhu ukupno je izdvojeno 9.000 kuna, te je pomoć doznačena i korisnicima prava na troškove stanovanja, kojih je 58, za što je ukupno izdvojeno 29.000 kuna.

Sukladno pravu na sufinanciranje dopunskog osiguranja, Grad je zaprimio 1.183 zahtjeva, koji su još u obradi budući je rok za podnošenje zahtjeva kraj studenog ove godine.

Na konferenciji je gradonačelnik podsjetio i na činjenicu da je proračunom za ovu godinu osigurano i sufinanciranje udžbenika za srednjoškolce u pojedinačnom iznosu od 750 kuna i to za ovu, tekuću školsku godinu. Zahtjevi su se zaprimali od 19. veljače do 16. ožujka te je pristiglo 243 prijave od čega je 238 odobreno. Dakle, unatrag nekoliko tjedana isplaćeno je još 178.500 kuna pomoći učenicima srednjih škola.

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!