Pomorci i ribari u fokusu – izložbom, predavanjem i predstavom obilježena Andrejna @ Mošćenice

andrejina_moscenicka_draga_predavanje_ribarstvo_1

U sklopu programa otvorena je i izložba ”Naši svjetski putnici” autora mr. sc. Nikše Mendeša koja će se moći pogledati do 5. siječnja u prizemlju Područne škole Mošćenice, svakog dana od 15 do 17 sati.

Mošćenice – Dva dana proteklog vikenda potrajalo je tradicionalno obilježavanje Andrejne u Mošćenicama, koje je započelo u petak poslijepodne ponovnom izvedbom predstave Kandalore po Mošćeničkom Zakonu i Statutu koja se obično daje na Povijesni dan Mošćenica početkom veljače.

Arhiva

Arhiva

Usprkos ne baš atraktivnom vremenu, okupilo se sedamdesetak gledatelja koji su imali priliku ”uživo” posvjedočiti nekad uobičajenim ”ritualima” kao što su suđenje ili biranje župana i ostale gospode, koje su već vješti i uigrani sudionici predstavili na stvarnim lokacijama ovog starog grada, odjeveni u povijesne kostime. Kako smo uspjeli doznati, među gledateljima su bili i mnogi studenti koji su predstavu sa zanimanjem pogledali iz akademskog interesa, a osim iz Hrvatske, stigli su i iz nekoliko drugih europskih zemalja.

U subotu, pak, održana je tradicionalna svečanost ”u čast svih generacija ribara i pomoraca našeg kraja” u organizaciji Katedre Čakavskog sabora Mošćeničke Drage, odnosno njene Radne grupe za proučavanje pomorstva i ribarstva, čiji je čelni čovjek prof. dr. sc. Robert Mohović predstavio i brojne rezultate rada u proteklih deset godina.

Održana su istoga dana i predavanje ravnateljice Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja dr. sc. Tee Perinčić koja je Dražanima i gostima govorila o različitim modelima organizacije pomorskih muzeja diljem Europe, dok su Josip Jurinović Pećarski i Robert Doričić predstavili zanimljive crtice iz života pomoraca ovih krajeva.
U sklopu programa otvorena je i izložba ”Naši svjetski putnici” autora mr. sc. Nikše Mendeša koja će se moći pogledati do 5. siječnja u prizemlju Područne škole Mošćenice, svakog dana od 15 do 17 sati.

andrejina_moscenicka_draga_predavanje_ribarstvo

Davor Žic / PodUčkun.net
Foto: David K. / Foto Luigi, Robert Doričić, Ana Montan

error: Content is protected !!