Ponos slovenskog auto sporta – Europska elita u Ilirskoj Bistrici

Simone Faggioli

Među deset bodovnih konkurencija i brdsko prvenstvo Hrvatske…

Ljubljana – Ovogodišnja utrka „23.GHD Petrol Ilirska Bistrica 2017.“ mogla bi, iako pretposljednja u FIA kalendaru, biti odlučujuća za naslove europskih prvaka na brdskim stazama. Tradicija što traje već četvrt stoljeća na dionici Ilirska Bistrica – Šembije odvijat će se od 1. do 3.rujna u zajedničkoj organizaciji slovenskog nacionalnog sportskog saveza AŠ 2005 i ljubljanskog Autokluba Olimpija. Izuzetno zadovoljni odazivom vozača, organizatori nisu krili oduševljenje na predstavljanju manifestacije u sjedištu AŠ 2005.

-S gotovo 200 prijavljenih vozača iz 11 europskih država Ilirska Bistrica još se jednom potvrđuje kao automobilistička priredba najvišeg ranga u Sloveniji. Iako do rekordnog broja prijava nedostaje tek poneki vozač, po svemu sudeći konkurencija će biti najbolja do sada što je garancija istinskog spektakla što ga priređujemo na dijelom obnovljenoj i sigurnosno poboljšanoj dionici dugoj 5 kilometara. Vjerujemo da će se upravo u Sloveniji odlučiti ovogodišnji prvaci Europe – istakao je mr.Dagmar Šuster, predsjednik Organizacijskog odbora utrke.

Slovenija u brdskom automobilizmu uz Bistricu ima još dvije značajne međunarodne utrke, Gorjanci i Lučine, svaka za sebe predstavlja svojevrsni biser. Utrka u Ilirskoj Bistrici začeta je 1994.godine vođena entuzijazmom Mira Gardelina i Ferrari Racing Cluba. Bio je to svojevrsni automobilistički show koji je godinu kasnije prerastao u brdsku auto utrku, danas prestižnu europsku destinaciju FIA na koju stižu asovi cijele Europe. Ovogodišnji ogled ponovo će uveličati FIA prvenstvo povijesnih vozila, kao i tri nacionalna prvenstva Austrije, Hrvatske i Slovenije, te Prvenstvo Triveneto. Ukupno je deset različitih bodovnih konkurencija Ove se godine u organizacijski tim značajnije vraćaju vrsni sportski djelatnici ljubljanskog Autokluba Olimpija s izgledima da od iduće godine u cijelosti preuzmu organizaciju ove značajne manifestacije.

-Da radimo dobar posao dokaz su i podrška, kao i očekivana nazočnost na utrci dvoje slovenskih ministara prof.dr. Maja Makovec Brenčić, ministrica obrazovanja, znanosti i sporta, te dr. Petar Gašperšič, ministar infrastrukture predvođenih prof.dr.Igorom Lukšičem, dugogodišnjim predsjednikom Počasnog odbora, a znakovita je pomoć i podrška lokalne zajednice i općine Ilirska Bistrica. Zahvalni smo Slovenskoj policiji na osiguranju cjelokupne priredbe, kao i cestarskim poduzećima, čijim smo trudom i radom ovog ljeta obnovili 600 metara asfaltne površine i više od kilometar zaštitne ograde. Uz nas su i gospodarski velikani poput Petrola, Triglav osiguranja, Gorenjske banke – Leasing, te domicilnog ilirskobistričkog TIB-a u čijim je prostorima smješten park vozača i infrastruktura organizatora. TIB je upravo u vlasničkom restrukturiranju, a najavljuje se i izgradnja rotora u blizini sadašnje prve šikane, pa konstruktivno radimo na tome da i ubuduće dionica prometnice u sadašnjoj cjelini bude i u funkciji automobilističkog sporta i ove naše značajne manifestacije – kazao je Šuster.

Slovenski organizatori posebno su ponosni na četiri zastupljene nacije na utrci, prvenstveno Hrvatsku s 59 vozača, potom Sloveniju 39,Italiju 28 i Češku 23 vozača. Broj prijavljenih pokazatelj je da dan treninga subota 2.rujna,u kojem je namjera provesti čak tri treninga, počinje već u 8,30 sati.

– U nastojanju da ispunimo brojne obveze prema pravilnima FIA za brdske utrke pozornost je data na dijelove novog asfalta i zaštitne ograde, gledateljima je omogućena komunikacija putevima kroz šumu i polja s desne strane, postavljeno je još jedno novo okrijepno mjesto na atraktivnoj lokaciji kod šikane. Raduje nas povratak atraktivnih i brzih povijesnih automobila, a posebno zanimljiv bit će dvoboj Talijana Simonea Faggiolija i Christiana Merlija za naslov kontinentalnog prvaka u Kategoriji II. Iako je Austrijanac Tessitore u znakovitoj prednosti za naslov prvaka Kategorije I imat će značajnu konkurenciju za pobjedu prestiža u Slovaku Jan Milonu. Od domaćih, slovenskih snaga uzdamo se u vrhunski rezultat braće Patrika i Aleksandra Zajelšnika, kao i legendarnog Milana Bubniča, te nekadašnjeg europskog prvaka Aleša Preka. S hrvatske strane stiže skupina vrsnih vozača koja se bori za svoj nacionalni naslov. Vozni park je impresivan, zato vrijedi doći u Ilirsku Bistricu. Ove smo godine promijenili i mjesto završnog proglašenja rezultata i dodjele priznanja koje će se odvijati na prostoru tehničkog prijama, bliže startnom prostoru – istakao je na susretu s novinarima u Ljubljani direktor utrke Ferdo Poberžnik.

Kultna Bistrica priprema se kao nekad, kao prije desetak i više godina. Samo desetak kilometara od hrvatsko-slovenske granice, od graničnog prijelaza Rupa dostupna je brojnim ljubiteljima automobilizma iz Hrvatske. Samo dva tjedna uoči hrvatskog automobilističkog bisera – Buzeta fanovi brzina imaju prigodu gledati „matineju“, uvjeriti se u sve ono što će stići na legendarni buzetski Most, na odlučujuću utrku FIA Europskog prvenstva koja je na rasporedu od 15. do 17. rujna.

Foto i tekst: Miroslav Krpan / PodUčkun.net

error: Content is protected !!