Ponuda bolnice Thalassotherapia Opatija i zdravstveni turizam Kvarnera prezentirani u Norveškoj @ Oslo

tz_kvarner_oslo

A da privlačnost Kvarnera nije prošla neopaženo i kod skandinavskih gostiju dokazuje činjenica da je još davne 1904. godine norveško-švedski kralj Oscar II s kraljicom Sofijom boravio na dužem odmoru u Opatiji, što je zapisano i u opatijskoj ”Zlatnoj knjizi gostiju”.

Rijeka/Oslo – Zdravstveni turizam Kvarnera bio je glavna tema prezentacije koja je održana nedavno u Oslu, na inicijativu Veleposlanstva Republike Hrvatske u Kraljevini Norveškoj te u suradnji s Primorsko-goranskom županijom, Turističkom zajednicom Kvarnera i Predstavništvom Hrvatske turističke zajednice za Skandinaviju.

Na prezentaciji su pored župana Zlatka Komadine te veleposlanika Republike Hrvatske u Kraljevini Norveškoj, Hrvoja Marušića, sudjelovali brojni partneri s norveške strane, među kojima su specijalizirane turističke agencije, osiguravajuća društva, udruge pacijenata i predstavnici javnog života i medija. Ponudu zdravstvenog turizma Kvarnera, uz Turističku zajednicu Kvarnera predstavili su i Poliklinika Terme Selce, Poliklinika Medico, Klaster zdravstvenog turizma Kvarnera, Thalassotherapia Opatija, Thalassotherapia Crikvenica, Dentalni centar Kalmar te Lošinj Hotels&Villas.

Izlaganja su naglasila dugogodišnju tradiciju njegovanja, unaprjeđenja i čuvanja zdravlja na Kvarneru kao i atraktivnost destinacije i moderne medicinske infrastrukture s vrhunskim stručnjacima. Gostima se također predstavila široka lepeza zdravstveno-preventivnih postupaka u okviru zdravstvenog turizma na Kvarneru koji se smatra jednim od najvažnijih turističkih proizvoda te je brendiran pod nazivom Kvarner Health&Wellbeing.

Važnost zdravstvenog turizma u Europi i svijetu dodatno naglašava činjenica da pod utjecajem demografskih promjena (do 2050. godine 30 posto populacije bit će starije od 65 godina), sve ubrzanijeg životnog stila te sve veće važnosti zdravog stila života, ovaj oblik turizma postaje jedan od najbrže rastućih segmenata industrije. S obzirom da norveški zdravstveni sustav odobrava svojim građanima putovanja za liječenje i rehabilitaciju u inozemstvu, posebice u toplim klimatskim područjima gdje su mogući bolji pozitivni učinci nego u domicilnoj zemlji, te da postoji direktna sezonska avio povezanost iz Osla na Zračnu luku Rijeka, potencijal suradnje s norveškim partnerima je višestruk, a privlačenje norveških gostiju na Kvarner polučilo bi brojne pozitivne rezultate te dodatno poboljšalo već pozitivne trendove koje zdravstveni turizam na Kvarneru bilježi.

U svom obraćanju sudionicima župan Primorsko-goranske županije i predsjednik Turističke zajednica Kvarnera Zlatko Komadina naglasio je važnost prezentacije za daljnji razvoj poslovnih odnosa između Norveške i regije Kvarner kao atraktivne turističke destinacije. Dodatno je istaknuo da je upravo Županija, prepoznavši mogućnosti koje nudi povoljna mikroklima, pokrenula ulaganja u zdravstvene ustanove i lječilišta kako bi osigurala stručnu medicinsku uslugu najviših standarda. Zaključno župan Komadina poručio je budućim norveškim gostima ”Provedete li mjesec dana na našem Kvarneru, osigurat ćete si dobro zdravlje za godinu dana”.

Održana prezentacija ujedno je bila i prigoda da Veleposlanik Republike Hrvatske u Kraljevini Norveškoj, Hrvoje Marušić, uzvanicima predstavi svoj kraj te iz vlastite perspektive naglasi sličnosti između Hrvatske i Kvarnera te Kraljevine Norveške.

Dr. Vladimir Mozetič kao predsjednik Klastera zdravstvenog turizma Kvarnera, pozvao je Norvežane da se sami uvjere u zdravstveni potencijal Kvarnera ističući činjenicu da sam Klaster uključuje niz zdravstvenih institucija koje stručnim osobljem i visokom kvalitetom opreme i tehnologije koju primjenjuju mogu zadovoljiti i najzahtjevnije korisnike svojih usluga.

To je potvrdila i direktorica TZ Kvarnera, Irena Peršić Živadinov, koja je dodatno naglasila da je zdravstveni turizam okosnica turističkog razvoja na Kvarneru pri čemu se zdravstvo povezuje s aktivnim odmorom koji ne zasniva samo na već tradicionalnoj ponudi „sunca i mora“ već je obogaćen cijelim nizom aktivnosti poput planinarenja, biciklizma, ronjenja i sl.

Direktor Predstavništva HTZ-a za Skandinaviju, gospodin Paul Šikić govorio je o imidžu Hrvatske kao turističke destinacije na norveškom tržištu kao i o pozitivnom trendu turističkog prometa bilježi značajan porast prodaje aranžmana za Hrvatsku.

Povijest zdravstvenog turizma u Hrvatskoj veže se uz Kvarner, regiju koja se može pohvaliti da je već u 19. stoljeću postala poznata turistička destinacija koja svoju ponudu bazira na klimatskim lječilištima. A da privlačnost Kvarnera nije prošla neopaženo i kod skandinavskih gostiju dokazuje činjenica da je još davne 1904. godine norveško-švedski kralj Oscar II s kraljicom Sofijom boravio na dužem odmoru u Opatiji, što je zapisano i u opatijskoj ”Zlatnoj knjizi gostiju”.

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!