Porast broja noćenja od 50 posto: Izvrstan svibanj potvrdio rekordnu turističku predsezonu na Kvarneru

U prvih 5 mjeseci ostvareno je 514.301 dolazak i 1 798.754 noćenja što iznosi porast od 16 posto.

Rijeka – Župan i predsjednik TZ Kvarnera Zlatko Komadina i direktorica TZ Kvarnera Irena Peršić Živadinov održali su konferenciju za novinare s osvrtom na ostvarene turističke rezultate u predsezoni 2018. godine na Kvarneru.

– Ako se po jutru dan poznaje, TZ Kvarnera je na putu da ostvari još jednu rekordnu godinu. U prvih 5 mjeseci pokazuje se da predsezona „radi svoje“ i da su ulaganja i oglašavanja na emitivnim tržištima dali pozitivne rezultate. Osim ulaganja u kapacitete sve više atrakcija na Kvarneru se događa i to su sigurno motivi dolaska naših turista, rekao je župan Komadina na početku.

Direktorica Peršić Živadinov iznijela je konkretne rezultate koji pokazuju značajan rast posjećenosti.

– Odličan svibanjski turistički rezultat kojim se Kvarner može podičiti najbolji je uvod u glavni dio sezone koja je već pred vratima. Ovogodišnji svibanj je po noćenjima, u odnosu na prošlogodišnji, bolji za 49 posto, odnosno za 330.000 noćenja. Od siječnja do svibnja 2018. godine na Kvarneru je ostvareno 1.785.000 noćenja, 370.000 noćenja više u odnosu na isto razdoblje 2017. godine, a izraženo u postocima to predstavlja porast od 26 posto, naglasila je Peršić Živadinov.

Istaknuto je kako sve subregije ostvaruju porast. Primjetno je da za razliku od prijašnjih godina broj dolazaka i noćenja u predsezoni raste na otocima, što nije bio slučaj proteklih godina. Gorski kotar je ostvario 12 posto više noćenja, a jedina je subregija u kojoj su većinski domaći gosti (75 posto). Uz stalne strane goste od kojih su najčešći Nijemci (porast dolazaka + 57 posto), Austrijanci (porast dolazaka + 25 posto), i Slovenci (porast dolazaka + 57 posto), u razdoblju prvih 5 mjeseci u 2018. godine tržišta s najvećim postotkom rasta predstavljaju Ukrajina (+ 136 posto ili 6.620 noćenja), Srbija (+ 110 posto ili 42.473 noćenja), Finska (+ 107 posto ili 3.736 noćenja) i Poljska (+ 92 posto ili 38.503 noćenja). Primorsko-goranska županija u Hrvatskoj je na drugom mjestu po dolascima i noćenjima odmah iza Istarske županije. U prvih 5 mjeseci ostvareno je 514.301 dolazak i 1 798.754 noćenja što iznosi porast od 16 posto.

U svrhu bolje promidžbe Kvarnera direktorica TZ Kvarnera najavila je i predstojeće samostalne sajamske nastupe u Kolnu, Dusseldorfu, Mechelenu i Riminiju na kojima će se predstaviti Kvarner sa svojom cjelokupnom ponudom te naglasila da Kvarner nije destinacija za masovni turizam, već se radi na konstantnom povećanju kvalitete.

– Otoci su se sve više uključili u predsezonu i post sezonu jer su se na otocima dogodila “krupna” ulaganja koja će ići daljnjim tempom. Rab i Lošinj su svoje napravili, a očekujemo i Opatiju s još većim iskoracima s obzirom na lokalitet s najviše hotelske priče u Primorsko-goranskoj županiji, rekao je Komadina.

Davor Žic / PodUčkun.net