Porinut projekt za borbu protiv onečišćenja Jadranskog mora @ Rijeka

projekt_oneciscenje_jadrana_pgz

Prilikom otvorenja sastanka zamjenik župana Marko Boras Mandić, naglasio je važnost osnivanja Edukacijsko-istraživačkog centra za borbu protiv onečišćenja mora uljima te opasnim i štetnim tvarima na Jadranu, a koji će kao rezultat provedbe projekta biti osnovan u Rijeci.

Rijeka – U organizaciji Primorsko-goranske županije danas je u Rijeci održan 2. sastanak Upravljačkog odbora projekta HAZADR: Jačanje operativne spremnosti za borbu protiv onečišćenja mora uljima, opasnim i štetnim tvarima na Jadranu.

Riječ je o projektu sufinanciranom sredstvima IPA Programa Jadranske prekogranične suradnje u kojem Primorsko-goranska županija sudjeluje zajedno s partnerima iz Italije, Slovenije, Crne Gore, Albanije. Osnovni cilj projekta je unaprijediti stručnost i spremnosti regija i županija te operativnog kadra uključenog u provedbu planova intervencija na moru u slučaju onečišćenja većih razmjera.

Prilikom otvorenja sastanka zamjenik župana Marko Boras Mandić, naglasio je važnost osnivanja Edukacijsko-istraživačkog centra za borbu protiv onečišćenja mora uljima te opasnim i štetnim tvarima na Jadranu, a koji će kao rezultat provedbe projekta biti osnovan u Rijeci. Također je pojasnio da ukupna vrijednost projekta za sve partnere iznosi preko 3 milijuna eura, dok troškovi aktivnosti koje će Primorsko-goranska županija provoditi u okviru 30 mjeseci trajanja projekta iznose 346.600,00 EUR, od čega se 85% osigurava iz IPA fonda, dok preostalih 15% osigurava Županija. Pored navedenog, Boras Mandić ukazao je na važnost snažnije koordinacije zaštite Jadranskog mora kao zajedničkog resursa svih obalnih regija te je u tom smislu pozdravio jačanje suradnje Primorsko-goranske županije s regijama u njenom neposrednom okruženju.

Predstavnik talijanske regije Puglia, vodećeg partnera na projektu, Marco Meggiolaro, istaknuo je potrebu povezivanja regija partnera kako bi se osigurala zajednička i pravovremena mobilizacija u slučaju pomorskih nesreća na Jadranu budući da sinergijski učinak koordinirane akcije može osigurati najbolje rezultate u slučaju intervencija na moru.
Svrha dvodnevnog sastanka Upravljačkoga odbora projekta s jedne strane jest analizirati i identificirati rezultate sličnih, već provedenih projekata, kako bi se izbjeglo dupliciranje istraživanja i novih sustava te istovremeno osigurali sinergijski učinci, a s druge strane utvrditi potrebna sredstva za borbu protiv onečišćenja mora te istražiti načine organiziranja prekograničnih mreža i definirati korake za osnivanje spomenutog Edukacijsko-istraživačkog centra.

Ivan Mellor / PodUčkun.net

error: Content is protected !!