Posjet rumunjskog veleposlanika gradu Opatiji

Gradonačelnik je veleposlanika upoznao s projektom uređenja Šetnice Carmen Sylve koji je Grad Opatija prijavio na natječaj Ministarstva poljoprivrede, vrijedan oko 100 tisuća eura.

Opatija – Gradonačelnik Ivo Dujmić u radni je posjet danas primio rumunjskog veleposlanika u RH nj.e. Constantina Mihaila Grigoria. Gradonačelnik je veleposlanika upoznao s projektom uređenja Šetnice Carmen Sylve koji je Grad Opatija prijavio na natječaj Ministarstva poljoprivrede, vrijedan oko 100 tisuća eura.

– Time bi se osigurala europska sredstva za uređenje, turističku promociju i valorizaciju šumske šetnice. Na šetnici se nalazi i vidikovac izgrađen na Stijeni kraljice Elizabete, poznat kao Mala fortica. Elizabeta od Wieda rođena je 1843. nedaleko od Koblenza, njemačkog grada na Rajni. Otac joj je bio knez Hermann od Wieda, moćni aristokrat. Udala se 1869. godine za princa Karla od Hohenzollern-Sigmaringena, kojeg su Rumunji izabrali za svoga vladara te je 1881. okrunjen je za prvog kralja Rumunjske, a Elizabeta od Wieda time je postala prvom rumunjskom kraljicom. Poznatija je pod pseudonimom Carmen Sylva. Pisala je pjesme, drame, romane i kratke priče. Običavala je i ljeti i zimi boraviti u Opatiji, gdje je po njoj prozvano Šetalište Carmen Sylve, koje je vrlo često posjećivala. Prilikom radnog sastanka gradonačelnika i rumunjskog veleposlanika konkretiziran su koraci u daljnjoj suradnji Grada Opatije s Rumunjskom, posebice vezano uz unapređenje opatijske šetnice prve rumunjske kraljice Carmen Sylve, stoji u priopćenju.

Nikola Cvjetović / PodUčkun.net

Napiši Komentar

Pogledaj sve komentare