Posjet učenika Aleji velikana i Memorijalnom muzeju Ivana Gorana Kovačića @ Gorski kotar

uaba_matulji_gorski_kotar (1)

U Memorijalnom muzeju, rodnoj kući Ivana Gorana Kovačića učenike i članove Podružnice Matulji UABA Liburnije sa životnim putem i njegovim stvaralaštvom kao istaknutog hrvatskog pjesnika, pisca, novinara i antifašističkog borca upoznala je na veoma emotivan i stručan način voditeljica muzeja Zdenka Fabac.

Brešca – Tridesetak učenika osnovne škole ‘Drago Gervais’ i članovi UABA Liburnije – Podružnica Matulji posjetili su Aleju velikana u parku Kralja Tomislava u Delnicama i Memorijalni muzej Ivana Gorana Kovačića u Lukovdolu.

Učenike O.Š. ”Drago Gervais“ iz Brešca i članove Udruge UABA Liburnije Podružnice Matulji upoznali su predstavnici UABA Delnice s događajima i velikanima iz drugog svjetskog rata uz njihove biste postavljene u Aleji velikana.

uaba_matulji_gorski_kotar (2)

Uz odavanje počasti kraj spomenika poginulim borcima NOR-a, učenici su razgledali sportske objekte (igralište, skakaonicu, klizalište), a posebno ih je obradovao susret sa srnama u njihovom rezervatu. U Memorijalnom muzeju, rodnoj kući Ivana Gorana Kovačića učenike i članove Podružnice Matulji UABA Liburnije sa životnim putem i njegovim stvaralaštvom kao istaknutog hrvatskog pjesnika, pisca, novinara i antifašističkog borca upoznala je na veoma emotivan i stručan način voditeljica muzeja Zdenka Fabac. S velikim interesom razgledan je stalni postav Muzeja od rekonstrukcije ambijenta Goranove sobe i predmeta vezanih za njegovo školovanje, središnje sobe s rekonstrukcijom pjesnikova radnog prostora i osobne biblioteke, sobe s prikazom Goranova života u partizanima, do sobe posvećene Goranovom zavičaju, poručili su iz matuljske Udruge

Ljepotu tog doživljaja obogatile su Nevia Stanić i Itty Vuković učenice osmog razreda recitirajući stihove iz Goranove poeme ”Jama“, poeme stvarane na Goranovom ratnom putu u partizanima. Možda smo se i na ovaj način bar malo odužili našem velikom pjesniku i antifašistu. Oduševljenje svih prisutnih izazvali su stihovi pjesme ”Različiti a jednaki“, koju je sama napisala i recitirala učenica osmog razreda Paola Ivančić .

Nikola Cvjetović / PodUčkun.net

error: Content is protected !!