Poskupljenje vode i novi model obračuna naknade gospodarenja otpadom

vodovod1Opatija, Matulji, Lovran, Mošćenička draga – Danas je u uredu Gradonačelnika održana konferencija za medije gradonačelnika Opatije i načelnika liburnijskih općina povodom porasta cijene vode i novog načina obračuna naknade za gospodarenje komunalnim otpadom. Vodu po novoj cijeni plaćat ćemo koju kunu više, a promjena cijene vode stupa na snagu s 1. siječnja 2010. godine.
Razlozi poskupljenja vode su: cijena vode koja se kupuje od KD Vodovod i kanalizacija d.o.o. Rijeka povećana je od 1. kolovoza 2009. sa 2,96 kn/m3 na 3,91 kn/m3, odnosno 32%, isto tako cijena kupljene vode iz Ilirske Bistrice povećana je od 15.11.2008. sa 0,96 EUR na 1,43 EUR, odnosno 50%, rast cijene struje, povećan broj domaćinstava te veća količina infrastrukture i amortizacije
Novonastalim poskupljenjima više nije moguće prihodima od prodaje vode pokriti rashode jer su neki troškovi znatno povećani. Na području Liburnije cijena vode nije mijenjana od 2000. godine. Promjenom cijene vode, osnovna cijena vode za domaćinstvo bila bi 8,61 kn/m3 (prijašnja 7,192), što je povećanje za 19.7%. Za gospodarstvo bila bi 12.87 kn/m3 (prijašnja 10,608), što je povećanje za 21,3%. Dakle, prosječna cijena vode povećana je za 20% (sa 8,50 kn/m3 na 10,23 kn/m3).
Grad Opatija nastavlja i dalje sufinancirati cijenu vode s 4,00 kn, pa je konačna kalkulacija za domaćinstav i gospodarstvo kako slijedi:
Konačna cijena vode za građane Opatije bi iznosila: domaćinstvo – 12,29 kn/m3 , gospodarstvo – 17,53 kn/m3.
Dok će ostale općine plaćati: domaćinstvo – 16,29 kn/m3, gospodarstvo – 21,53 kn/m3.

Prijedlog novog načina obračuna naknade za gospodarenje komunalnim otpadom

Naknade za prikupljanje i zbrinjavanje otpada kod nas, kao i u većem dijelu RH, naplaćuju se temeljem korisne površine stambenog odnosno poslovnog objekta. Novom zakonskom regulativom propisano je da JLS mora propisati mjerila za obračun naknade za gospodarenje otpadom temeljem jednog od tri mjerila, masa ili volumen otpada odnosno broj članova domaćinstva. Isto tako, prema Strategiji gospodarenja otpadom RH otpad se mora skupljati odvojeno po vrstama, reciklirati i oporabiti te smanjiti dio biorazgradivog otpada u ukupnom otpadu. Prema Planu gospodarenja otpadom RH otvoriti će se Županijski centar za centralno gospodarenje otpada na kome će se zbrinjavati otpad iz cijele županije.
Postojeći sustav naplate na Liburniji temelji se na obračunu troškova odvoza i odlaganja otpada prema površini stambenog odnosno poslovnog prostora (m2). Analizom prednosti i nedostataka naplate svakog od predloženih mjerila za naplatu (masa, volumen ili br. članova u obitelji) predlaže se naplata po volumenu posude.
Razlozi predloženog kriterija po masi su: Sustav garantira kontinuitet bez naglih promjena u sustavu gospodarenja otpadom, ovaj prijelazni sustav naplate ne znači za korisnika povećanje cijena, troškovi sustava su na nivou postojeći, predloženi sustav naplate u skladu je sa studijom Ekološki zasnovanog sustava gospodarenja komunalnim, tehnologija gospodarenjem otpada se ne mora mijenjati, dio gospodarstva se naplaćuje prema kriteriju količine – volumena (samo za one subjekte koji imaju vlastite posude)
Analizom količine prikupljanja otpada došlo se je do podatka da se najveće količine otpada prikupe početkom tjedna (ponedjeljak i utorak) kada se prikupi otpad sa cijelog područja Liburnije i zaleđa. Prosječna količina otpada cijelog područja je 100.000 kg ili 970.873 litara otpada.
Martin Kralj

Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net