POST FE(N)STUM: Budućnost opatijskog kazališta – Vlastiti prostori i vlastite produkcije @ Opatija

fen_torta_2016

Sa završetkom jubilarnog FEN-a donosimo pogled u budućnost manifestacije i opatijske kulturne scene koji daju sami sudionici, publika i organizatori Festivala neovisnih kazališta.

Opatija – Pet izdanja Festivala neovisnih kazališta i kazališnih skupina Republike Hrvatske je iza nas, a organizatori se polako okreću onome što tek dolazi, odnosno narednoj ”petoljetki”.

Do idućeg jubileja predstoji još pet izdanja FEN-a, koja će nesumnjivo donijeti mnoge novitete, jednako kao što je prvih pet izdanja konstantno nadopunjavano novim elementima – kako onim programskim, tako i onima u popratnim aspektima manifestacije.

Najveća novost, svakako, bit će otvorenje Kulturno-turističkog centra, novog centralnog prostora opatijske kulture i budućeg ”glavnog doma” FEN-ovih trupa, a mi smo na posljednjem danu ovogodišnjeg festivala istražili što bi još ”fenovci” – u koje ubrajamo publiku, kazalištarce, ali i organizatore – voljeli vidjeti tamo negdje do početka drugog desetljeća ovog milenija.

– Naravno, na svih narednih pet FEN-ova mora sudjelovati Teatar Naranča, to je ključna stvar! Ha, ha… Bilo bi dobro i da se festival otvori više prema studentima glume i režije, ali i drugih kazališnih djelatnosti, da unutar FEN-a postoji razvoj studentskih produkcija. A bilo bi dobro produžiti i sadržaj po danima, da bude brojčano jači i da još duže traje, kazala je Marijana Matoković iz pulskog Teatra Naranča, koji je jedan od redovitih sudionika FEN-a.

Aleksandar Vodopija, revni pratitelj opatijske kulture i kroničar kazališnih događanja, također se slaže da bi FEN obogatilo uvođenje originalnih produkcija.

– FEN je postavio visoke standarde, i bilo bi dobro da u narednih pet godina postane inkubator novih produkcija, da na osnovu poznanstva koja se sklapaju na FEN-u nastanu predstave baš za FEN kao vlastita produkcija. Osim toga, treba svakako nastaviti dalje ovakvu suradnju glumaca, ispreplitanje publike i glumaca u jedan neraskidiv kazališni amalgam, kazao je Vodopija.

Takvim idejama otvorena je i ravnateljica Festivala Opatija Rajna Miloš.

– Dosta ljudi pita hoće li FEN imati i vlastitu produkciju. Moja ideja je da FEN postane festival koji će privlačiti ne samo gotove predstave, nego i financijski nuditi pomoć najboljima na neovisnoj sceni da bi zajednički stvarali vlastiti program za FEN u Opatiji. No, to je naravno i pitanje pronalaska sponzora, odnosno voljela bih da se FEN izdvoji ne samo kao manifestacija od posebnog značaja za Grad Opatiju, nego i projekt koji može sam financirati neovisnu scenu. Time bi se sigurno povećala kvaliteta i FEN bi napravio jedan korak prema nečemu potpuno novom, kazala je Rajna Miloš.

Davor Žic / PodUčkun.net
FOTO A. Saška Mutić / FEN

error: Content is protected !!