Postupak upisa u Dječji vrtić neće se ponoviti iako nedostaje sredstava za rad svih planiranih skupina @ Matulji

Arhiva

Upravno vijeće DV Matulji odlučilo je prihvatiti sadašnje rezultate upisa, iako je plan upisa rađen uz pretpostavku da će se otvoriti dodatne skupine u Velom Brgudu, za koje, međutim, trenutačno nije osigurano financiranje.

Matulji – Upis djece u Dječji vrtić Matulji za iduću pedagošku godinu neće se ponavljati, usprkos činjenici da na nedavnoj sjednici Općinskog vijeća nije usvojeno povećanje troškova za roditelje s kojim se, prema prijedlogu načelnika Marija Ćikovića, trebao financirati rad dodatnih djelatnika potrebnih za otvranje novih odjela u uskoro renoviranom vrtiću u Velom Brgudu.

Iako u ovom trenutku nema jasno osigurano financiranje dodatnih jasličkih odjela u koje su djeca već upisana, Upravno vijeće Dječjeg vrtića – koje čine 4 predstavnika osnivača Općine Matulji, 2 predstavnika Odgajateljskog vijeća i predstavnik roditelja – odlučilo je kako će zaključiti postupak upisa, očekujući kako će se pronaći potrebna sredstva za rad novih odjela u Brgudu.

– U općini Matulji godišnje se rađa između 100 i 130 djece stoga su potrebe za smještajem u neke od redovitih programa Dječjeg vrtića Matulji svake godine sve veće. Posebno je to evidentno na ovogodišnjim upisima u kojima nismo mogli u potpunosti udovoljiti iskazanim potrebama. Zadnjih par godina Upravno vijeće ukazivalo je na potrebu što hitnijeg unutarnjeg i vanjskog uređenja područnog vrtića u Velom Brgudu. Osim što bi se objekt sačuvao od daljnjeg propadanja i evidentnih nezadovoljavajućih uvjeta za boravak djece, u kratkom periodu uistinu se može kvalitetno proširiti kapacitete. Općinski načelnik je krajem 2017. pokrenuo inicijativu za obnovom objekta Dječjeg vrtića Brgud i adaptacijom bi se dobile još dvije dodatne skupine za djecu cjelodnevnog programa jaslica. Inicijativu načelnika Ćikovića o samom uređenju Brgujskog vrtića, kao i kasnije financijsko odobrenje od strane Općinskog vijeća, smatramo pravom suradnjom i komunikacijom izvršne i predstavničke vlasti, naveo je predsjednik Upravnog vijeća Goran Šajina.

Dodao je kako je članovima Upravnog vijeća žao da Općinsko vijeće nije donijelo neki konkretni daljnji zaključak nakon odbijanja prijedloga povećanje cijene sufinanciranja roditelja/skrbnika u ukupnoj cijeni smještaja djeteta u vrtić kao mogućnost za iznalaženje sredstava za plaće djelatnika u novim skupinama vrtića u Brgudu.

– No, vjerujemo da će tematska sjednica Općinskog vijeća na temu daljnjeg razvoja predškolske djelatznosti u Općini Matulji, koju ćemo i predložiti, ipak donijeti neke pozitivne smjernice, rekao je Šajina.

U priopćenju koje je odaslao medijima opisao je kronologiju događanja, a naglasio je kako se u komunikaciji s načelnikom Ćikovićem i zamjenicom Eni Šebalj, kao i čelnicima Vijeća – predsjednikom Darjanom Bukovićem i potpredsjednicima Vedranom Grgurićem i Željkom Grbcem – „u periodu od rujna 2017. godine do danas pokušalo doći do mogućnosti pronalaženja dodatnih financijskih sredstava koja bi omogućila pokrivanje troškova plaća novih djelatnika kao i podizanje cjelokupnog standarda djelatnosti“.

Goran Šajina

– Po dobivenoj suglasnosti Osnivača na Prijedlog Upravnog vijeća Dječjeg vrtića Matulji o raspisivanje natječaja za upis djece u Dječji Vrtić Matulji i provedenog upisnog postupka osnivač daje suglasnost i na Prijedlog organizacije rada Dječjeg vrtića Matulji za pedagošku godinu 2018./19. u kojoj bi rad vrtića bio organiziran u 25 odgojno-obrazovnih skupina i nakon toga objavljeni su Privremeni rezultati upisa djece u Dječji vrtić Matulji za pedagošku godinu 2018./19. Nakon objave Privremenih rezultata upisa djece u Dječji vrtić Matulji za pedagošku godinu 2018./19., vrtić je poduzeo niz aktivnosti. Odnose se na rješavanje žalbi roditelja/skrbnika te ponude drugog izbora slobodnih mjesta u različitim programima i objektima. Upravno vijeće Dječjeg vrtića Matulji upućuje Osnivaču novi Prijedlog organizacije rada Dječjeg vrtića Matulji za pedagošku godinu 2018./19. jer nakon objave Privremenog rješenja nije bilo dodatnog interesa roditelja/skrbnika za upis djece u redoviti cjelodnevni program vrtića objekta u Velom Brgudu, pa umjesto planirane četiri skupine 1. studenog započele bi u novoobnovljenom objektu raditi tri skupine, naveo je Šajina.

Nakon odluke Vijeća da se neće povećati trošak roditelja, načelnik je, navodi Šajina, 31. srpnja uputio dopis „u kojem izražava nemogućnost izdvajanja više sredstava iz Proračuna Općine Matulji za plaće djelatnika u novootvorenim skupinama u objektu u Velom Brgudu“. Dopisom je naložio Dječjem vrtiću da napravi novi Prijedlog organizacije rada Dječjeg vrtića Matulji za pedagošku godinu 2018./19. i provede ponovne upise u Dječji vrtić Matulji za pedagošku godinu 2018./19. u skladu sa osiguranim financijskim sredstvima iz proračuna Osnivača, u iznosu od 6,14 milijuna kuna.

– Dječji vrtić Matulji našao se u vrlo neugodnoj situaciji. U vremenu kada mlade obitelji ostaju ili dolaze u Općinu Matulji cilj je stvaranje uvjeta koji će zadovoljiti potrebe za smještajem djece u jasličke i vrtićke programe. Misija i vizija Vrtića ponajprije se odnosi na dobrobit djece i obitelji i u skladu s time Vrtić ulaže izuzetne napore za održavanje standarda kvalitete No, iz svakodnevne komunikacije, vidljivo je da su roditelji/skrbnici djece u velikom stresu i neizvjesnosti gdje smjestiti dijete kada su svi kapaciteti popunjeni. Potrebe za upisom u jasličke programe i s otvaranjem dvije skupine u Brgudu ne zadovoljavaju potrebe roditelja/skrbnika Općine Matulji. Novim Prijedlogom organizacije rada Dječjeg vrtića Matulji broj mjesta bio bi još manji. Novi stres upisa i neizvjesnosti svakako bi negativno utjecao na obitelji koje su planirale smjestiti djecu početkom rujna i organizirati svoje obiteljske i poslovne obaveze, objasnio je Šajina razloge zbog koji je – usprkos neizglasavanju povećanja cijene sufinanciranja roditelja/skrbnika u ukupnoj cijeni smještaja djeteta u vrtić – Upravno vijeće na svojoj sjednici održanoj početkom kolovoza donijelo jednoglasnu odluku o nastavku upisnog postupka, kao i objavu Konačnog rješenja o upisu djece u novu pedagošku godinu, s datumom 3. kolovoza 2018. godine.

– Unatoč izrazito neugodnoj situaciji i neizvjesnosti samih upisa, smatramo da je doneseno jedino razumno i pravilno rješenje. Podsjećamo da je u članku 16 Statuta Općine Matulji definirano da je briga o djeci jedna od temeljnih odredbi kojima se ostvaruju potrebe građana, i sukladno tome trebaju se i podrediti općinski ciljevi. Dječji vrtić Matulji je mjesto zajedničkog učenja za 450 djece, njihovih obitelji i svih djelatnika. Uistinu je žalosno da u godini velikih jubileja Dječjeg vrtića Matulji, uspješnom promocijom našeg kraja putem Županijske olimpijade vrtića u Munama i Mićeg Dječjeg domaćeg festivala, te u stručnim krugovima prepoznatom razinom kvalitete rada, moramo dovoditi u pitanje daljini financijski opstanak. Financijski plan kao i izvršenje proračuna Dječjeg vrtića Matulji, sve teže prati trenutne mogućnosti i potrebe. Sam daljnji proces, koji će uključivati iznalaženje potrebitih financijskih sredstava za novozaposlene u novootvorenim skupinama u Velom Brgudu, kao i daljini financijski proračun samog Vrtića, u bliskoj budućnosti uključivati će dobru suradnju i komunikaciju izvršne, predstavničke vlasti i djelatnika Vrtića.
Očekujemo i nadamo se pozitivnom ishodu, zaključio je Šajina.

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!