Potpisan Memorandum o suglasnosti između Hrvatske i Europola

potpisivanje_sm…Hrvatska je već dio EU jer mi imamo velike koristi od naše povezanosti, pogotovo od prošle godine kada je razina podataka u operativnoj suradnji porasla za gotovo četiri puta…
Opatija – Ministar unutarnjih poslova Republike Hrvatske Tomislav Karamarko i direktor Europola Rob Wainwright, u Grand hotelu 4. opatijska cvijeta, jučer su potpisali ‘Memorandum o suglasnosti između Republike Hrvatske i Europola’.
– Ovo je točka na “i” naše suradnje koja traje od 2006. godine postoji Sporazum o operativnoj i strateškoj suradnji. Bilo je riječi o dosadašnjoj suradnji koja je ocijenjena vrlo kvalitetnom i plodonosnom, kazao je ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko.
Zadovoljan potpisivanjem Memoranduma bio je direktor Europola – Rob Wainwright.
– Zadovoljstvo mi je biti ovdje i sudjelovati u važnom daljnjem koraku jačanja operativne suradnje RH i Europola. Europol je europska organizacija zadužena za koordinaciju djelatnosti u pogledu organiziranog kriminala i terorizma u EU. Imamo više od 600 eksperata zaduženih za te poslove i veliku bazu podataka kojima se nadziru najopasnije organizirane krim mreže u EU. Najviše koristi imamo od snažne operativne povezanosti s policijskim tijelima u Europi, naglasio je direktor Europola Rob Wainwright.

Liburnija.net: direktor Europola Rob Wainwright i ministar unutarnjih poslova RH Tomislav Karamarko

Liburnija.net: direktor Europola Rob Wainwright i ministar unutarnjih poslova RH Tomislav Karamarko


Europol je osnovan potpisivanjem Ugovora o EU u Maastrichtu 1992. godine. Cilj agencije je unaprjeđenje učinkovitosti i suradnje između nadležnih tijela zemalja članica u prevenciji i suzbijanju organiziranog kriminaliteta i terorizma te svih drugih oblika kriminaliteta koji zahvaća dvije ili više zemalja članica. Od 1. siječnja 2010. Europol postaje agencija EU-a te mu se mandat proširuje na sve oblike ozbiljnog međunarodnog kriminaliteta. Sjedište Europola je u Den Haagu.
– Hrvatska je već dio EU jer mi imamo velike koristi od naše povezanosti, pogotovo od prošle godine kada je razina podataka u operativnoj suradnji porasla za gotovo četiri puta. To je rezultat posebnog angažmana ministra Tomislava Karamarka i ravnatelja policije Olivera Grbića. Kako bismo ostvarili naše zajedničke prioritete, potpisali smo Memorandum o uspostavljanju sigurnosne linije koja će povezivati baze podataka između Hrvatske i Europola, dodao je direktor Europola Rob Wainwright.
Nikola Cvjetović / Liburnija.net

error: Content is protected !!